Earth Hour ikväll mellan 20.00-21.00

Started by Horizon, March 29, 2008, 09:55:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

granQ

ser det med större ögon..

om hela samhället blir inställt på återvinna, återbruka så kommer saker (som t ex en del saker som kosta mer idag att återvinna) göras effektivare och bli smartare.

Varför inte bygga upp en infrastuktur redan nu, i framtiden kommer nog mycket av sophämtningen gå via vakum i större områden, som på flygplatser idag. (Blandannat görs det i min kommun), då har man redan sparat in kostnaderna för transporten och ökad källsortering är bättre.

T ex slängdes färgburkar för bara några år sen, nu ha man kommit på att om man först kyler dom så kan man lätt banka ur färgen och sälja metallen.. och vad jag har hört håller man nu på att försöka eller lyckats med göra så man kan sälja "pulvret" som blir över till ny färg.


Att släcka lamporna (som jag glömde) är som sagt en aktion, ungefär som irak demostrationerna inte stoppade kriget men fler såna saker gör folk mer medvetna om att vi lever tillsammans. Om man ser folk i Sverige, Sydney som agerar likadant för visa att vi tar miljöfrågan seriöst blir det mer press på politiker som får mer krav på sig och även mer tyngd för dom att säga till Bush osv "Du, nu har hela världen visat att dom tror på detta, skit i era forskare som är avlönade av bilindustrin och lyssna på oss"..



sen hurvida man tror på miljöförstöring eller ej.. finns ett slutgiligt argument alla kan enas om.. såvida man inte helt dum i huvudet.

http://www.youtube.com/watch?v=bDsIFspVzfI

9 min och ni behöver aldrig fundera på miljödebatten igen, promise.
http://www.granq.se Mitt egna krypin.
http://www.anrop.se Mer soldater, mindre flyg :)

Magnus

Jag såg filmen igen då jag sett den förut och självklart har han rätt och det går inte att motbevisa hans argument men däremot tycker jag det är att blanda äpplen och päron. Kommer jag få en sten i huvudet från himlen? Ja nej? Ska jag bära hjälm hela dagarna på stan? Har jag hjälm, sten faller jag mår fint. Ingen sten, hjälm på jag mår fint. Ingen hjälm, ingen sten, jag mår fint. Ingen hjälm, sten jag dör. Men går alla runt med hjälm på stan hela dagarna?

Problemet med all sådan här argumentation är att den tenderar bli emotionell. Det är svårt att ge sig på sådana argument självklart. Det är som när jag skall handla en bilbarnstol till bilen och handlaren säger, "vi har den här lite billigare som är ok men vi har också den här lite lyxigare och framför allt säkrare. Du vill väl ha det bästa för dig barn???" Sen att den billigare stolen skyddar mitt barn exakt lika bra spelar ingen roll.

Om jag inte tror att koldioxidutsläppen påverkar klimatet och detta mest för att ingen kan dels bevisa att det är så och dels för att det verkar orimligt. Vad ska jag göra då? Skita i allt? Självklart inte det är bra att debatten är igång och stora anledningen till att jag startade min klimatdebatt tråd är att jag tycker denna klimathets har tagit för orimliga proportioner.

Ett problem är samhällets stressande utveckling och mycket idag handlar om att köpa sig tid. Ska folk iväg långt på möte inte tar de sin solenergidrivna el-moped utan de flyger dit för att restid kostar pengar för företaget, mer än att flyga dit. Den ensamstående mamman med 4 ungar har inte råd att köpa ekologiskt även fast hon vill för alla produkter är för dyra utan det blir mass-producerade Euroshopper som åkt lastbil från långbortistan. Eller alla som bor utanför storstäderna där kollektivtrafiken inte är superbra. Vill de åka till ett jobb som genererar skattepengar så måste de ta bilen.

Horizon

Bra film där. Den ska jag skicka som bilaga till Magnus i ett PM, om och om igen tills han faller på knä och gråtandes erkänner att han har slutat tända EBK'n. ;D

Nä seriöst så är det faktiskt det resonemanget jag hela tiden har fört när det gäller klimatfrågan. Bättre den sträng som brast än den båge som aldrig spändes, typ. Bättre att göra något och inse att man hade fel än att dissa aktuell forskning och inte göra något, med sämre utgång som följd. Men vi är ju alla fria att välja. ;)

En positiv bieffekt av att jag släcker lampor i rummen där jag inte befinner mig, stänger av TV och förstärkare med powerknappen, använder vattenkokare istället för spisplatta, är att jag tjänar några kronor på det. Så hade vi fel så kan jag fortfarande köra i min Ferrari (läs: SAAB) med ett leende på läpparna. Typ.
We're standing here by the abyss, and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out, to the beast with many names

Brat

Jag är av den åsikten att om man skall se effekterna av något litet man gör så måste man överdriva ordentligt för att det skall vara förståerligt, om jag stänger en lampa så märks det inte, men om inga lampor fanns så skulle det ju inte behövas lika mycket elkraft, samma sak åt andra hållet. Idén att transportera sopor med vacuum kanske inte är så smart som den låter, för att få vacuum så måste en vacuumpump stå och ta energi för att mestadels transportera luft i stora mängder, minsta läcka på ledningen och den får pumpa ännu mer. Att frysa färg och knacka ut den ur burken gör väl också av med energi? Hur vi än vänder oss så har vi ändan bak. Bara resonemanget att man måste ha ett arbete för att leva bra..... attans vad gorillorna sliter i fabrikerna, vilka är lyckligare och mer miljövänliga tror ni? Nä, här blir ingen skillnad förrän vi har decimerats till ett par miljoner människor och bara lever på jakt och bär igen. Så fort moder natur försöker reglera vårt antal så har vi läkare och forskare som triumferande proklamerar att de kommit på en bot till sjukdomen. Vete tusan vem som mest bidrar till miljöförstörigen?
-Brat

granQ

suck, är det bara GGG som talar eller?

Återkommer med kommentar men redan försovit mig en timme tror inte är smart stanna hemma längre.. (var dock ändå tvungen kolla forumet lite snabbt)
http://www.granq.se Mitt egna krypin.
http://www.anrop.se Mer soldater, mindre flyg :)

granQ

#13
såja, försover man sig, skyndar sig ned, stressar och hinner inte skriva på nosig.. så är föreläsningen inställd pga sjukdom..

iallafall, här kommer en god natt historia.. med helt slumpmässiga valda namn.

Daniel, ny anställd som bilförsäljare är ingen vidare säljare men som tidigare expert på bilolyckor hos försäkringskassan fick han jobbet för att visa att bilindustrin tar det hela på allvar..

Daniel's första dag på jobbet träffar han på Magnus som är tidigare motorhoj åkare men nu har fått ett första barn och inser att iallafall under en övergångsperiod krävs en bil.

Daniel och  har nu hittat en bil som han tror blir perfekt, nu är det bara dom avslutande orden.

Daniel: "Ja, och volvo har ju alltid varit en säker bil om man skulle köra krocka, 3 punktsbälten och allt sånt där".
Magnus: "Säkert bra, men inget jag tänker använda.. är van vid köra hoj där har vi inte sånt".

Daniel's olycksexpertis väcks nu till liv medans Magnus inte vill ändra på sina levnadsvanor.. vem har sett en hoj med säkerhetsbälten..

Daniel: "Det tar ju bara lite tid att använda säkerhetsbältet, kostar inget alls förutom 10 sekunder och kan rädda dig från åka rakt igenom vindrutan och skäras sönder och samman".
Magnus: "Men 10 sekunder varje gång man kör bil blir ju snart 5 år totalt.. och då får jag ju 5 år kortare liv kan man säga jämfört med inte använda bilbältet"

Daniel vet inte vad han skall säga, hur motbevisa.. så dumt tänkt av Magnus.. men vad säger man..

Magnus som blivit varm i kläderna fortsätter: "Dessutom tänker inte jag krocka när kör med min son"

Daniel som sett var det kan betyda med barn i bilar oskyddade vaknar till liv, något måste göras:
Daniel: "Vi har en bilstol, en billig men väl fungerande och en lite lyxigare som man även kan ta ut och ha som stol åt ungen på tex raststället eller liknande"

Magnus blir nu arg, han har ju sagt han inte behöver bältet och nu försöker säljare sälja ännu mer prylar på honom som kommer göra hans vardag omständigare och öka inköpskostnaden:

Magnus: "Näh, som sagt, jag tänker inte krocka med bilen, det blir bra med denna bilen i standardutförande.... eller vad hade du för motoralternativ?"

Daniel ger sig inte, han ser det viktigare, nej som sin skyldighet att få Magnus att invenstera lite för barnen..

Daniel: "Ok, vi vet inte om du kommer krocka, vi vet inte heller om du är orsaken, men vi kan se att rent statiskt är det rätt hög sannolikhet att du kommer råka ut för en olycka, antingen något du orsakat, något som kommit på egen hand, ett djur som hoppar upp eller en vattenplaning.. användning av bälte och en barnstol åt ungen kanske inte behövs, men är väldigt billigt jämfört med det skydd dom erbjuder".

Magnus är nu helt trött på Daniel, tackar och går köper en bil på ett annat ställe..


Nej, vi vet inte om DU.. (Magnus och Brat, jag och mänskligheten) orsakar globaluppvärmning
Nej, vi vet inte om kommer bli ett "day after tomorrow".

vad vi vet:

Vi vet att VI förstör miljön med kemikalier vid tillverkning, utsläpp, avfall..
Att plöstliga förändringar i miljön kan komma snabbare än vi tror och får stor ekonomiska, sociala påfrestningar.. tänk bara typ Aral sjön.
Vi vet att förändringar pågår nu.
Vi vet att vi kanske inte kan förhindra, men väl dämpa förändringshastigheten.

Lite som vi vet inte om/när en bilolycka händer, men vi kan dels förbereda genom bygga mötesfria trafikleder som att invenstera i säkerhetstänk  (använda bilbälte).

Andra saker vi vet... kriser, krig tvingar på en utveckling som oftare går snabbare än "fredstid" när alla är nöjda.
Andra världskriget och sjukvård, ledarskapsteorier osv..
kalla världskriget med framförallt teknik, rymdforskning, kommunikation.

Miljöhotet.. hur snabbt har inte tänket gått nu. När jag var i Thailand läste jag att dom där iallafall bygger stora hyreshus, riktigt stora som är mer eller mindre självförsörjande av el, vatten osv.

Som jag ser det är det väldigt enkelt..

att satsa på miljö, ovansett vad som händer är i princip bara allt att vinna.
att inte satsa, ovansett vad som händer är i princip bara allt att förlora...

NU, innan ni tänker "då fattar han inte allt".. tänk såhär:

EU blir först med alternativt bränlse som kostar lika mycket/lite som olja och med samma möjligheter men kan framställas av andra saker (säger inte kommer vara x, y.. utan något nytt vi inte sett ännu)... ovansett om blir globaluppvärmning, ovansett om oljan tar slut eller ej.. är det en nackdel? Knappast..

Vi ser redan vilken riktning samhället kommer ha, det är smartare och har alltid varit smartare att bygga passiva hus (dvs lite tjockare väggar som håller sig varma genom personerna som vistas) än att transportera energi på ledningar som läcker (el är inte helt perfekt) för sen värma upp huset som sedan läcker ut massa energi.

När vi ändå ser vilken riktning världen är påväg, varför inte springa för vinna och det roliga är att alla kan vinna... men vi kan vinna olika mycket. Min förhoppning är att EU hårdsatsar på att bli +- vad gäller energi, kanske tom börjar exportera till Afrika, asien utan att det tar av våra ädliga resurser...


självklart kan vi skita i allt, sitta på våra tjocka amerikanska arseln och säga "vi vet inget säkert, vi kanske inte krockar, vi kanske inte får en sten i huvudet"..




en sista grej som kan vara intressant att ha i åtanke.

Ingen säger emot att Kina är smutsigt, alla vet om det, inte ens Kina förnekar det.. det är så äckligt att man tom fundera på att skippa en del grenar som maraton om det inte förbättras.. vi vet även orsaken, det är inget speciellt regn i Kina. Det är gamla bensinstationer, byggarbeten, fabriker osv..

Det "roliga" är att (enligt en bbc artikel) så släpper Kina ut en tredjedel så mycket per person som i USA.. vilket säger en hel del hur mycket som kan göras här.
http://www.granq.se Mitt egna krypin.
http://www.anrop.se Mer soldater, mindre flyg :)

Brat

Jag håller fullt med om att vi människor skitar ned nåt alldeles otroligt och att det påverkar den tunna livshabitat som finns runt jorden (det är ju bara atmosfären och markytan vi klarar att leva på och i och det är inte en stor del av jordklotet precis) Jag säger heller inte att vi inte ska bidra till att minska förstöringen, vi skall göra allt vi kan, jag har bytt ut snart sagt alla mina glödlampor mot lysrör, jag kör bara katalysatorrenad bil, och jag kör inte i onödan, men jag tar bilen till jobbet, jag har 2.5 mil dit och det går inga bussar på de tider jag jobbar, i så fall skulle jag bli tvungen att åka kvällen innan när jag arbetar förmiddag. Att starta en busslinje som jag kunde åka med vore inte ekologiskt försvarbart då det endast är jag som åker från detta håll på mitt skift, jag har samåkt tidigare med han fick byta skift i en omorganisation. (Jag använder alltid bilbälte ;) ) Men vad jag vill säga är att tåget har gått, vi kan bromsa som fasen för att minska vår påverkan, men vi närmar oss kanten med rasande fart och längst fram sitter Bush med anhang och knackar bort stora bitar av den, bitar som de anser som deras egna personliga (för de har ju betalat för att få använda den) Allt styrs av ekonomi, även miljöproblemet. Vad jag blir mest irriterad på är att man skall alltid stoppa miljöförstöringen på den enskildes bekostnad. Varför kan inte bilindustrin tillverka billiga miljövänliga bilar (som man får plats i) de har tjänat nog på oss, även som skattebetalare, tro inte att bilindustrin inte ser en möjlighet att ta lite extra för miljöbilar, speciellt om staten chippar in 10000 på köpet. Om de kunde samarbeta och se till att det fanns nåt billigt enkelt och miljövänligt sätt att transportera sig och även de varor vi behöver så skulle jag känna mig mycket bättre, nu handlar det mest om beskattning och avgifter. Volvo, Saab och Vattenfalls annonserade samarbete om framtidens bil låter lovande, men det är bara en sak som de alla kan tjäna grova pengar på, annars skulle de inte ta i frågan mer än symboliskt, jag hoppas men har låga förhoppningar. Jag har inte pengar till att köpa en ny miljöbil, min bil en kat-renad Volvo 240 gav jag 9500 spänn för och det är där jag får hålla mig. Jag använder motorvärmare för att minska miljöpåverkan ytterligare, jag har eluppvärmt hus, men har inte råd att skaffa den utrustning som skulle kunna minska min elräkning, jag gör så gott jag kan och fortsätter hoppas, men allvarligt talat så har jag dåligt samvete för mina barn och dess framtid, för denna värld är på väg helt åt skogen. Oavsett hur mycket Kina eller USA släpper ut per person så har vi blitt så pass mycket fler sedan ångmaskinens uppfinnande att det är rent skrämmande. Jag läste att det fanns ca 750 miljoner människor på klotet vid Linnés tid, nu närmar vi väl oss 7 miljarder, hur fasen ska det här gå till, vi är som en bakterietillväxt som blommar.....
-Brat

granQ

brat, förstår vad du menar..

men om du tänker efter lite så är det samma sak..

Du tycker volvo osv skall betala lite, för dom har tjänat på oss..
samtidigt som du tycker nästan lite dubbelmoral att säga man jobba för miljön när dom vill tjäna mer pengar på vårat miljötänkade...


det är ju ren konsumentkraft.. vattenfall borde dock skämmas när dom säljer vatten el i Sverige och sen vänder ryggen till och säljer mer kolkraft i Tyskland..

men om du tittar på Shell, ett av dom största energibolagen så satsar dom massor på förnyelsebar energi.. inte bara för att tysta våra krav på "stora onda Shell".. utan för det ligger massor av pengar i det.

Att du och jag inte har råd att köra den senaste prototypen från Toyota är helt förståligt och inte heller något problem.

Att du och jag vill köra det senaste miljöbilen (säger Toyota då min uppfattning är att dom längst fram) gör att dom forskar på det.. precis som vi inte har råd köpa senaste superdatorn så vet IBM att vi vill ditåt.. och teknik som ger oss snabbare, effektivare, datorer gör oss gladare..


och jag är optimistiskt för framtiden, jag tror också att en dag så kommer Bush som sitter längst fram i tåget och kör mot stupet.. inse att resten av tåget kopplade loss sig, bytade spår och har ett tåg som inte bara går på solenergi.. det är redo att lämna jorden..

Mest spännande just nu:

Fransmännen bygger fussions reaktor (eller rättare sagt,hela världen bygger.. platsen är frankrike).
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4629239.stm
Ryssland vill skicka apor till mars..
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7341211.stm

Det är häftigt, coolt.. ja nästan lika sexigt som betala skatt..
http://www.granq.se Mitt egna krypin.
http://www.anrop.se Mer soldater, mindre flyg :)