News:

No significant change

Main Menu

Jag hatar datorer

Started by griffin, February 15, 2006, 19:46:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

griffin

Utan synbar orsak började datorn hänga sig för några dagar sen. Inte ens en bluescreen utan systemet bara stannar. Det tydligaste samband jag kunnat ana är att det är när det är ngt grafikintensivt, men inte alltid. En annan misstanke var RAID-installationen. En tredje operativet på nåt sätt.

För att utesluta mjukvarufel gjorde jag precis en ominstallation av Windows då utan RAID. Nu återstår problemet vilket indikerar hårdvara. Min huvudmisstänkte är grafikkortet då krascherna inte uppståt vid felsäkert läge, men väl i andra lägen där annat än standard VGA (som används i felläge, installation, etc) används.

Jag blir så trött. Om det är grafikkortet så är det 3 månader gammalt... Är det moderkortet är det mitt andra jag avverkat.

Det dryga med det är att jag inte kan felsöka ordentligt. Får ju inga kraschloggar eller nåt sånt. Det bara stannar allt.

Så min karriär som datorbyggare är hotad. Visserligen har jag valt att bygga eget men jag har medvetet valt kvalitetskomponenter och prioriterat stabilitet framför prestanda där valet funnits. Men vad har man för det? Nästa dator blir fan en Dell eller nåt sånt, MED full support/garanti. Fördelen med nätbeställningar från alla de ställen där det är billigast är ju priset. Men det är mindre roligt när man skall försöka få dem att ta tillbaka saker... och skicka. Ingen butik att gå in och slå näven i bordet hos.

Nu måste jag bara ta reda på vad det är jag måste byta ut. Grrr.

Sensmoral? Ingen. Man kan ha otur ibland gissar jag.

snappahead

Andreas

MSI Z77A, Intel i5 3570K, MSI GTX 660 ti 2GB, 16 GB DDR 3 1600 MHz, OCZ SSD 120 GB, Seagate 1 TB
TM Cougar w/ Cubpilot\'s Hallsensor mod för joystick och throttle, IJ\'s ÃÅ"ber II NXT mod, SIMPED-F16/C, TIR 3 PRO

griffin

Nej, det har jag inte. Skall göra det. Tack för tipset!!
snappahead

Andreas

#3
Jag har det där programmet på en bootbar CD, alltid nära till hands.
http://www.memtest86.com/memtest86-3.2.iso.zip

Återkom med resultat.
MSI Z77A, Intel i5 3570K, MSI GTX 660 ti 2GB, 16 GB DDR 3 1600 MHz, OCZ SSD 120 GB, Seagate 1 TB
TM Cougar w/ Cubpilot\'s Hallsensor mod för joystick och throttle, IJ\'s ÃÅ"ber II NXT mod, SIMPED-F16/C, TIR 3 PRO

griffin

Över tio timmars testande av minne gav inte ens en tillstymmelse till fel.

Det verkar som om datorn har svårt att boota när den stått avstängd. I vissa fall gör den ingen ordentlig omstart vid reset men i andra hör man hör systemet går igång: diskarna varvar upp och lamporna på tangentbordet blinkar till men sen händer inget mer.

När datorn väl hoppar igång och jag får signal till skärmen händer det då och då att BIOSen rapporterar "överklockningsfel" (jag överklockar inte!) och så kan jag gå in i BIOS och fixa lite. Men detta händer bara ibland.

När jag väl får igång systemet sen, ofta efter att ha lyft lite på diverse komponenter och startat om ett antal ggr, så funkar det felfritt i felsäkert läge. Men startar jag i vanligt läge är det bara en tidsfråga innan systemet fryser. Det är inte 3D som sådant, men grafikintensivt på ett eller annat sätt; skärmsläckare, hemsidor med många gif-animationer, etc etc. Men inte ens det alltid.

När jag installerade om windows igår kunde jag konstatera att det inte strulade  nåt alls under hela installationen och inte när den var klar heller, iaf på en stund. Första felet kom efter att jag installerat grafikkortets drivrutiner. Det senare kan vara en slump, jag körde nog inte operativet tillräckligt länge och mycket innan jag började installera saker för att kunna dra ett samband där.

Men det känns som att det pekar på grafikkortet. Vet bara inte riktigt om det är nåt man kan åtgärda eller ens analysera.
snappahead

SledgeHammer

Fram med en multimeter och mät spänningarna i en ledig HDD-kontakt.
Mvh  - Stefan -


griffin

Nu har jag luskat lite mer. Datorn vägrar boota när man gör en reset eller använder frontens powerknapp. Jag hör hur allt varvar igång men jag får ingen bild. Däremot hör jag inte att den fortsätter boota windows, så jag tror men vet inte att den stannar där nånstans.

OM jag däremot bryter strömmen helt till datorn genom att slå av switchen bak på nätagget, och låter den varva ned alla diskar och fläktar och sen slår på, då bootar datorn och jag får bild. Däremot stannar den på "overclocking failed" och går jag då in i BIOS och ändrar nåt, vad som helst, sparar så startas datorn om och jag är tillbaka till ruta ett, dvs den vägrar boota och jag får ingen bild.

Om jag däremot, efter att ha brutit strömmen, väljer "load defaults and continue" istället för att gå in i BIOS, då fortsätter den boota windows. Går jag då in i felsäkert läge har jag den uppe och snurrandes. Väljer jag vanlig boot så kraschar windows förr eller senare.

En känsla jag får är att får jag igång windows och låter det stå så blir den mer samarbetsvillig. Så var det igår iaf och jag skall testa det idag med.

Om det inte är grafiken, så går tankarna osökt till moderkortet. Men såna här fel är svåra, det kan ju vara lite vad som helst. T.ex. kan ett defekt nätagg göra mycket konstigheter har jag förstått.
snappahead

griffin

Har ingen multimeter :-X Vad är det jag skall mäta och varför? Går vi ned på volt och ampere är jag nämligen helt nybörjare. :p
snappahead