News:

No significant change

Main Menu

Sverige oljeoberoende 2020?

Started by Horizon, October 01, 2005, 11:12:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

granQ

nja, nordpolen ja. men sydpolen är ganska mycke ovanför mark.

har inget bra svar på din fråga dock.
http://www.granq.se Mitt egna krypin.
http://www.anrop.se Mer soldater, mindre flyg :)

SledgeHammer

Glöm inte Grönland... Den isen ligger klart ovanför vattenytan.
Mvh  - Stefan -


Control87th

Vi har mycket vatten på vår planet och även om det är lite, så minskar vattnets densitet vid uppvärmning... blir stor effekt.
--------------------
Control
87th Stray Dogs VFW



Mr Jim

Horizon>Lovade ju för nån tid sen att återkomma med fler artiklar angående peak-oil konceptet mm, här har du en bra bok du kan låna på biblan, lite simplifierad när det gäller teorien men tankeväckande;

http://www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=9175884844&

\"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing\" - Edmund Burke (1729-1797)

För att kontakta mig, maila på jimmy.larssonSNABELAgmail.com
To contact me directly mail me at jimmy.larssonATgmail.com

granQ

skall önska mig den i julklapp. alltid skoj med lite "ni är förda bakom ljuset" böcker.
http://www.granq.se Mitt egna krypin.
http://www.anrop.se Mer soldater, mindre flyg :)

Horizon

QuoteOriginally posted by Mr Jim


            Horizon>Lovade ju för nån tid sen att återkomma med fler artiklar angående peak-oil konceptet mm, här har du en bra bok du kan låna på biblan, lite simplifierad när det gäller teorien men tankeväckande;

http://www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=9175884844&


Tackar, skall läsas precis som allt Matt Savinar lägger ut på nätet. *Horizon fortsätter läsa om hur man odlar sin egen potatis* :)
We're standing here by the abyss, and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out, to the beast with many names

Phlerp

#46
QuoteOriginally posted by Obizzz


            appropå det där med global uppvärmning, ursäkta min dumhet men ligger inte det största delen av polarisen under vatten? Is tar ju som bekant mer plats än samma mängd vatten, borde det då inte betyda att om isen smälter sjunker vattennivån? Har jag missat nåt fundamentalt?

Om vi för en stund glömmer all is som ju faktiskt ligger ovan mark (Antarktis, Grönland och inte minsta alla glaciärer och permafrostområden) Så är det ju så att enligt Archimedes så tränger en flytande kropp undan lika mycket vatten som i vikt motsvarar vikten av den flytande kroppen. Den bit av ett isberg som sticker upp ovanför vattenytan är resultatet av skillnaden i densitet mellan fryst och flytande vatten. Detta betyder således att ett isberg tränger undan lika mycket vatten som det själv innehåller och vatten nivån skall alltså inte ändras alls om isen smälter. Men... Is innehåller inget salt och sötvatten har en annan densitet än saltvatten och det innebär att vattennivån skulle stiga något, men det är marginellt i förhållande till effekten från vatten som ligger ovan mark.

Vad som däremot är viktigare är hur flödet av kallt smältvatten (och därned osaltat) påverkar strömmar och cirkulation i havet samt hur uppvärmningen påverkar fördelningen av de vattenresurser vi människor använder. Redan kan man tex se i länder som Spanien och italien hur det varmare klimatet tillsammans med idiotisk vattenpolitik medför stora problem. Sedan är det ju upp till diskussion om de klimatförändringar vi ser idag är naturliga eller en effekt av oss människor.

Vad gäller användandet av den energi vi producerar så finns det mycket att göra inte minst i industrin, där det ofta händer att man använder energi för att kyla ner samtidigt som man på ett annat håll i samma fabrik använder en massa energi för att värma upp. Ett annat exempel är att man överdimensionerar pumpar för att klara av även de mest extrema krav som kan uppstå. Ofta är dessa av typen som bara kan köra i två niver: avstängt eller maxfart, eftersom det är billigare att konstruera en sådan pump. Sedan väljer man att reglera utflödet genom att strypa det med en ventil. Detta ger en situation där man använder en massa energi till ingen nytta... och det finns mängder av liknande exempel.

Obizzz

tack phlerp, det var ungefär ett sånt svar jag var ute efter :)
"It's not easy because it's difficult" - François Duval, Rallye de France 2004
--------------------
Martin Ãâ€"berg
www.martinoberg.se

mar.oberg på googles emailtjänst