Kyrkan - medlem eller ej?

Started by Horizon, June 24, 2010, 20:21:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

watar

#8
Gick ur länge sedan, tycker det bara det är att kasta pengar i sjön.

http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o#
Jag ber till Joe Pesci istället...

F16_Filur

Hehe... de första 90 sek av den videon var obetalbart bra.  :) ...and he loves you... Varför kommer där inte en blixt ovanifrån och slår honom till marken  :D

Jodå, joe pesci är väldigt kristen i... Casino.

Alla religioner har en inre tradition eller en mystik, och läser man texter från dessa finner man ingenting av det här att folk ska brinna för de inte bekänner sig till samma tro eller att den egna traditionen är den ENDA osv. Det är egentligen här allt det intressanta är, främst för att det är personligt, inte det här dogmatiska som ska passa för en massa.

Jag har haft en period där jag velat dissa religion, och sedan en fas där jag sett det ur helt andra perspektiv. Under dissningsperioden var jag nog inte villig att ens studera ämnet i fem minuter.  :)

Författare man kan kolla upp:

Stephen Knapp
Walter Eidlitz
Owe Wikström
C.S. Lewis (precis, han med Narnia)
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173870803
http://www.artos.se

Filmer:
http://www.amazon.com/Disputation-Nachmanides-Debates-Before-Aragon/dp/B002AHF8YO
http://www.imdb.com/title/tt0385781/   Inquisition (2002) (TV) med Derek Jacobi

ID är inte så tokigt enligt min mening. Det finns inga slutgiltiga bevis för att vår värld skapats av en slump och utan en högre mening. Det är verkligen en avgörande fråga, för det finns bara två poler. Antingen har en skapelse ägt rum, eller så har livets komplicerade mysterier uppkommit ur det stora talen, fiskar som krupit upp på land och omvandlats till en helt annan varelse - människan, genom enorma tidsrymder och utan någon egentlig mening. Vad är det, om inte en tro? Helt ärligt, båda spåren är precis lika svindlande för intellektet, men jag lutar åt det första bla för jag tror på orsak och verkan. Båda spåren kan ha samma uppfattning om tex jordens ålder, inga motsättningar där. Vad säger egentligen att vi utgör kulmen på teknologisk utveckling och civilisation? Det är inte bara den fornnordiska mytologin som talar om olika tidsåldrar. Det kan mycket väl ha gått från högt till lågt, tvärtom mot vad vi är indoktrinerade att tro, men med stor variation inom varje tidsålder. Tex för 10000 år sen säger man att det bara fanns stenålder... ok, men det enda vi vet är att det fanns stenålder då. Inte vad som mer fanns, för man bryr sig kanske inte om att leta, då man tror att strukturen redan är fixad tack vare 1800-talets typologi. Än idag finns exempel på stenålder på ett fåtal ställen och troligen fanns det "parallella världar" även för 10000 år sen.

Kolla in böcker som:
Forntidens teknik
Hidden archeology.

Andra intressanta frågor är: varför är vi här om vi egentligen hör ihop med en andlig och evig verklighet? hur kan det onda existera i en teologi med en god skapare? lever vi verkligen bara ett liv? finns karma? är det civiliserat att stoppa in djur i mordfabriker och sen inbilla sig att man njuter av det goda livet? påverkas vår hälsa av graden av lidande som krävts för att skapa maten vi äter? vad betyder ordet religion?

Helge är inte riktigt min idol

http://www.youtube.com/watch?v=go2au2v4F9c#

Horizon

George Carlin var riktigt bra. :)

Jag brukar säga att jag tror. Men jag väljer att inte tro på religion eller någon gud. Då väljer jag hellre att tro på naturvetenskapen, evolutionsteorin och vår egen inneboende styrka att förändras och göra gott. Men jag säger inte att jag vet, för det gör ingen. Det är att göra sig för stor för sitt eget bästa.

I samma veva vill jag påpeka att historien inte är slut, något som många verkar tro (!) idag. Vi utvecklas fortfarande och vi upptäcker nya saker om oss själva och världen varje år. Att påstå att vi idag vet allt om hur saker och ting funkar och om det finns spöken, andar, krafter vi inte kan se eller ta på... tja, det är som sagt att överskatta sig själv.

Ta det piano, lev ett gott liv, skada ingen medvetet. Händer det av misstag så gör så gott du kan för att rätta till det.
We're standing here by the abyss, and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out, to the beast with many names

granQ

gillar din fru's förslag på lägga på välgörenhet.. vore nice om man faktiskt var tvungen betala x procent och enkelt på skatteverkets hemsida kunde välja mellan kyrkan, fadderbarn eller liknande.

Själv är jag medlem i kyrkan och jag tar inte nattvaden, knäpper aldrig mina händer i kyrkan, långt ifrån troende och är väl i kyrkan genomsnittligt 4 gånger per år.. katolsk flickvän dock, inte super troende men ack ändå.

Min senaste tanke om kyrkan att rätt kul berättelsen om hur jesus blev arg och välte borden i templen för religion och pengar hörde inte ihop.. något som predikas innan man frågar om kollekten.. :)

Skulle jag stöda en religion blir det buddism.. och tibet tycker jag skall förbli kinesiskt.. inte som om det var ett fridfullt, fint, oskyligt land före..
http://www.granq.se Mitt egna krypin.
http://www.anrop.se Mer soldater, mindre flyg :)

F16_Filur

Hade Jesus kommit idag hade han antagligen blivit korsfäst på nytt - av de kristna. Säger det igen, den här filmen är guld värd.

http://www.imdb.com/title/tt0385781/   Inquisition (2002) (TV) med Derek Jacobi

Kyrkan har ett dilemma, mellan det andliga, materiella och den världsliga makten. Antar att din flickvän är bekant med Franciskus av Assisi då, som ville tillbaka till det ursprungliga för att finna trovärdighet?

Hur många har förresten sett Mel GibsonÃ,´s Passion of the Christ?