Era PPM-fonder (och en hel del om aktier)

Started by F16_Filur, November 24, 2006, 16:14:25

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

F16_Filur

Kom du in på runt 7.50 USD H.kan?

Doktorn, twoship, mats svensson... alla ligger runt minus 10 procent för i år. Har ju inte direkt varit lättrejdat detta första halvår.  :)

Ligger på -0,5% för i år, har varit mycket försiktig med tips och bara gått in med 10-20% i aktiefonder åt gången för att testa. Utom i april då jag låg tungt, gick från +1% till +5% och ner till 0 ungefär, tack vare att kontona var låsta.

Nä, man kanske skulle börja intressera sig och bli aktiv igen, det är åtminstone intressanta tider där ute. Just nu 100% SPP Penningmarknad för min del.

F16_Filur

Quote12. visst ede härligt..   inte nisse   2012-04-23 16:25

när det sjunker som det gör.. jag blir så glad att jag har lust att slänga pengar genom fönstret.. eller bara säga till näste man i coop-köön att jag betalar hans korg också :)

Börsoron ger sig inte
Publicerad: 2012-04-23 15:20
https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=220253&commentPage=1&expanded=true#kommentarer

F16_Filur

#274
http://hem.passagen.se/mina-ppm-fonder/utfall.html

537639 Carnegie Corporate Bond (70%)
768499 BlackRock India
416867 DNB Sweden Micro Cap    
581371 TurnPoint Global Allocation
644005 Handelsbanken Läkemedel

+8% i år

-------------------------------

Tendens SP500
Ingemar Carlsson analyserar S&P500

Tendens Guldpriset
Uppdatering av Guldpriset
   

F16_Filur

http://www.svd.se/naringsliv/investera/bill-gates-3-saker-jag-har-lart-mig-av-warren-buffett_8339920.svd

QuoteBill Gates: 3 saker jag har lärt mig av Warren Buffett

Från en miljardär till en annan: Warren Buffett har genom sina råd och sitt leverne varit en stor inspirationskälla för Bill Gates. På sin blogg listar nu Microsoft-grundaren de tre viktigaste lärdomarna han har dragit av den berömde investeraren.

Gates inleder sitt blogginlägg med att berätta att han nyligen besökte Omaha och ett aktieägarmöte för Buffetts bolag Berkshire Hathaway. Det är alltid lika roligt, skriver Gates, inte bara för de stående pingpong-matcherna och ââ,¬Âkasta tidningar på verandor- tävlingarnaââ,¬Â, utan också för allt han lär sig varje gång av Buffett. Därefter går han över till att lista de tre viktigaste sakerna han har lärt sig av investerar-gurun:

1. Det handlar inte bara om att investera

Det första som folk lär sig från Warren Buffett är förstås hur man ska tänka om investeringar, skriver Gates. Men de flesta människor stannar där, och missar att Buffett har ett mycket djupare tänk än så när det gäller affärer. Till exempel säger Buffett att en aktieägare måste agera som om hen ägde hela företaget.

Bill Gates skriver att han var skeptisk inför första mötet med Warren Buffett, på en middag som Gates mamma hade ordnat. Men väl vid matbordet överraskades Gates av mycket mer grundläggande frågor om Microsoft än vad han väntat sig från Buffett, som till exempel: ââ,¬ÂVarför kan inte IBM göra det som Microsoft gör? Varför har Microsoft varit så framgångsrikt?ââ,¬Â.

2. Använd din plattform

Warren Buffett är fenomenal på att skapa personlig kontakt med sina aktieägare genom att skriva brev till dem. Det beror delvis på hans sinne för humor, och på att aktieägarna tror att breven kommer hjälpa dem att investera bättre. Men framförallt har Buffett framgång på det här området för att han inte är rädd för att sticka ut hakan politiskt, och bland annat har förespråkat att höja skatterna för rika, skriver Gates som tagit inspiration och börjat skriva årliga brev om Bill & Melinda Gates Foundations verksamhet.

3. Värdera din tid

Hur mycket pengar du än har så kan du inte köpa mer tid. Warren Buffett har förstått att dygnet bara har 24 timmar, och han slösar inte tid på oviktiga möten, utan avsätter istället generöst med tid åt människor som han litar på. Det här är ytterligare något som Bill Gates har tagit lärdom av, skriver han. Microsoft-miljardären avslutar sitt inlägg med att berätta hur tacksam han är för att vara en av de utvalda i Buffetts krets: någon som får träffa och ta emot råd av sin miljadärskollega regelbundet.

F16_Filur

http://www.friatider.se/utlandska-experter-riksbanken-underblaser-fastighetsbubbla

QuoteUtländska experter: ââ,¬ÂRiksbanken underblåser fastighetsbubblaââ,¬Â
Publicerat den 24 oktober 2013 kl 10:38

Fallande räntor, stigande fastighetspriser och en stark krona har gjort den svenska börsen till en tillflyktsort för europeiska storinvesterare. Ett inflytelserikt nyhetsbrev bedömer idag att det snart är slut på det roliga för alla inblandade.

Det är Pierre Gave på analysbolaget GK Research som under rubriken ââ,¬Å"Det nya Stockholmssyndrometââ,¬Â varnar internationella investerare för exponering mot den svenska marknaden.

Vad gäller vår valuta har kronan tidigare setts som undervärderad. Men jämfört med för fem år sedan har den stärkts med 45% mot den amerikanska dollarn, från lägstanoteringen 9,30 kr/dollar till 6,40 kr/dollar idag. Många betraktar idag kronan som övervärderad. Detta kan enligt nyhetsbrevet snart komma att kyla ned börsen, som hittills i år har utvecklats mycket starkt.

Den politiskt mest styrbara aspekten av utvecklingen är Riksbankens reporänta, den ränta till vilken de privata bankerna får låna pengar av Riksbanken. Som vanligt under moderata regeringar saknar Riksbanken i praktiken all självständighet gentemot politiken, trots att detta varit lagstadgat sedan 1999. Riksbankschefen Stefan Yngves har på senare tid försökt övertala politikerna att ge riksbanken en viktigare roll i den makroekonomiska styrningen av svensk ekonomi. Politikerna svarade med att ge Finansinspektionen, en mer följsam myndighet, en utökad del av makten, vilket det amerikanska nyhetsbrevet noterar som en oroande faktor.

Fria Tider har ett flertal gånger belyst de svenska hushållens höga skuldsättningsgrad. Fastighetspriserna väcker oro samtidigt som finansminister Anders Borg med hjälp av låga reporäntor underblåser en bostadsbubbla som många tror kommer att brista inom kort.

Högljudd lobby
Riksbankens utlåning till bankerna har historiskt sett sedan 1994 skett till räntesatser på i genomsnitt 4,2%. Oberoende bedömare har länge oroat sig för att dagens nivå på låga 1% är en fara för Sveriges ekonomiska stabilitet. Bedömare inom bankväsen och industri, som i princip alltid har ett kortsiktigt intresse av låga räntor, har emellertid helt motsatt uppfattning. Enligt GK Research utsätts Riksbanken för en ständigt mer högljudd lobbying från näringslivets organisationer, som inte förstår varför Sverige måste ha så höga räntor som 1% när konjunkturen vacklar, inflationen är noll och när både USA och euro-området har ännu lägre räntor.

Horizon

There's a storm brewing on the horizon.
We're standing here by the abyss, and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out, to the beast with many names

F16_Filur

#278
Som alla säkert märkt släpar ppmÃ,´s fondkurser efter de flesta andra leverantörer som Avanza, Morningstar osv. Här verkar man dock kunna se vad de räknar från för tillfället. Där ser man tex att för vissa fonder gäller fortfarande fredagens kurser (aug 22).
http://www.pensionsmyndigheten.se/fundfact/kurser.txt

Sen är detta en gammal "nyhet", men det skulle inte förvåna mig om det fortfarande är likadant.

QuoteVad gäller datumen har PPM ett inbyggt fel som gör att man sätter fel datum på rätt kurs. Datumet är egentligen inte från den dag affären genomfördes utan från den dag de bokför affären på ditt konto.
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2007/02/21/varfor-stammer-varken-kurs-eller-datum-hos-ppm.html

F16_Filur

Bostadsbubblan igen:
http://www.friatider.se/svensk-bostadsbubbla-brister-n-r-som-helst

QuoteSvensk bostadsbubbla brister när som helst
Publicerad 26 augusti 2014 kl 17.58

Ekonomi.Den övervärderade svenska bostadsmarknaden har resulterat i ännu en varning från Internationella valutafonden, IMF, och från den kände nationalekonomen Paul Krugman. Sveriges tungt belånade medelklass har hamnat i det internationella blickfånget, rapporterar nu alla större medier i hela västvärlden förutom de svenska.

Nyhetsbyrån Reuters har besökt en visning av en tvårums bostadsrätt i Stockholm och berättar fascinerat om hur mäklaren visade den fullsmockade lägenheten i bara 30 minuter innan en budgivning startade och objektet snabbt såldes för 7 miljoner kronor.

"Fyra av tio bolåntagare i Sverige betalar inte av på sina skulder, och de som amorterar över huvud taget gör det i en takt som i genomsnitt skulle ta dem ett århundrade innan de är klara", skriver Reuters i sin artikel.

En annan internationell nyhetsbyrå, New York-baserade Bloomberg, skriver om hur Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för S och sannolikt finansminister efter valet i höst, lovar att lätta upp det så kallade bolånetaket och införa särskilt riskfulla subprime-lån till riskvilliga unga svenskar.

ââ,¬â€œ Bolånetaket skapar otvivelaktigt problem för unga människor, säger Magdalena Andersson.

Hennes utlovade reform har tagits emot väl av den så kallade 68-generationen, som i genomsnitt har fått värdet på sina bostäder tredubblade tack vare såväl S- som alliansregeringarnas frikostiga lånepolitik de senaste 20 åren. Men varje krona som den äldre generationen har tjänat har samtidigt hamnat på skuldkontot hos yngre människor.

ââ,¬â€œ Vi har inte råd att betala 5 procent ränta om ett amorteringskrav införs, inte med våra löner, konstaterar en högbelånad stockholmare i en kommentar till Reuters.

Sverige, som är känt för sina höga skatter på arbete, har nästan inte någon fastighetsskatt alls, noterar den ansedda nyhetsbyrån. Fastighetsskatten i landet ligger i den nedre skalan bland OECD-länderna och är bara en tredjedel så hög som fastighetsskatten i USA.

Men trots låga fastighetsskatter, generösa ränteavdrag, total frånvaro av amorteringskrav och en massiv utlåning är det ingen politiker som vill göra något åt saken.

ââ,¬â€œ Inget av de politiska blocken vill diskutera höjda fastighetsskatter eller minskade ränteavdrag innan valet, konstaterar John Hassler, professor i ekonomi vid Stockholms universitet och tidigare lärare åt både Magdalena Andersson och Anders Borg, i en kommentar till Reuters.

Länsförsäkringar Fastighetsfond (den bästa såvitt jag kan se) har gjort nära 25% i år. "När som helst" i det här sammanhanget måste kanske inte betyda inom de närmaste sex månaderna. Inte för att dessa två meningar styrker varandra på något sätt, bara en reflektion.

bostadsbubblan 2014-05-08
http://www.borstjanaren.se/forum/commentOnForumTopic/forumid/32028

QuoteOraklet
http://www.borstjanaren.se/borst/borstArticleDetails/article_id/11340

2014-08-22

Kreditmarknaden
Fastighetsmarknaden i Sverige fortsätter upp så det visslar.

Kina
Kredittillväxten i Kina lugnar ned sig.

FASTIGHETSMARKNADEN I SVERIGE?
Fortsätter uppåt så att det visslar om det. Senaste året omkring 15% för bostadsrätter i Göteborg samt 5% för villor.

Det blir väldigt spännande att se hur det här slutar. Tongångarna är lite grann som slutet av 1980-talet, dock låg då kreditexpansionen på 20% per år 1985-1990.

Vanligtvis är det ingen fara förrän priserna har haft ett minusår.

KREDITMARKNADEN?
ââ,¬ÂDu kan visa någon dörren, men du kan inte få dem att gå igenom den.ââ,¬Â Samma sak med marknaden för krediter, ââ,¬Âa two way streetââ,¬Â

Vill bankerna i Europa betala 0,1% för att ha sina medel säkra hos ECB? Eller låna ut dem till någon som använder dem till att betala tillbaka gamla lån?

Bankerna har istället köpt Spanska och Italienska statsobligationer så att de erhåller någon form av plusränta, ââ,¬Âsäkertââ,¬Â, vilket lett till alla tiders lägsta räntor på dessa obligationer.

ECBÃ,´s policy leder endast till att regeringar vilka redan lånat för mycket lånar ännu mer.