News:

No significant change

Main Menu

Extern hårddisk

Started by F16_Filur, September 12, 2005, 19:59:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

F16_Filur

Köpte en WD extern på 200Gb med 2mb cache 7200rpm (usb 2.0). Snygg och enkel, men plågsamt långsam. Att föra över en fil på 100mb från den interna partitionen tar minst 2 minuter, medan det går på nolltid mellan de interna (IDE).

Kollar upp den i Device manager (enhetshant.) och varje gång är "Write cache enabled" avbockat efter reboot. Det är nån säkerhetsgrej för att inte förlora data om man stänger ner utan att först stoppa den, får strömavbrott osv. - hursomhelst gör det ingen skillnad i tid när det gäller att skriva till den.

Undrar bara om alla USB-diskar är så långsamma? Skulle man vinna mycket på en med firewire?

Mupp

#1
Jag har ett par stycken, och dom är mycket snabbare än så. Kan inte ge nån exakt siffra, det var länge sen jag testade, men det är inte så zlatans mycket sämre än IDE. Vad gäller write cache så kan du lämna det avkryssat, det påverkar inte så mycket om du hela tiden gör ganska stora skrivningar. Säkerheten man vinner är väl lite artificiell, men det är drygt om du måste kryssa i det varje gång, och du får nog inte så mycket för det.

Edit: Vad gäller FW så har jag inte testat så mycket, men redan USB2 driver dom flesta hårddiskar i botten. FW400 är ju åtminstone teoretiskt långsammare än USB2, och FW800 var lite dyrt sist jag kollade, men det var ju länge sen. Nån som har utförlig erfarenhet få bättra på.

Control87th

Nått måste vara fel med dina inställningar, jag har en liknande usb2disk och jag testade precis att flytta en 650MB fil, gick på 30-35sek.
--------------------
Control
87th Stray Dogs VFW



F16_Filur

Tack för svar.. misstänker också att nåt är fel men kommer inte på vad. Manualen är väldigt kortfattad och innehåller ingen felsökare.

SledgeHammer

Tja, USB2 ska ju vara 480Mbps och FW400 just 400Mbps. Rent praktiskt är FW gjort för att överföra stora dataströmmar på ett smidigare sätt än USB så hastighetsmässigt vinner faktiskt FW400. Jag kör FW400 till min flyttbara disk här hemma men på skolan är det USB2 och man märker ingen skilnad. Det går fort.

Inget direkt tips angående USBproblem men om någon har slö FW i burken så installera genast en patch som finns att hämta hos M$.
Mvh  - Stefan -


F16_Filur

Har nog löst problemet nu. :)

Kollade först i bios, under Intergrated Peripherals / On-Chip PCI device fanns USB 2.0 enabled/disabled och där disabled var "optimized default" !! Vidare finns inte ens det jag ser på min skärm beskrivet i manualen (nF7-S rev 2.0).

Att ändra till enable i bios fixade inte problemet, inte i sig själv i alla fall, utan i device manager fanns en enhet med ett frågetecken "Standard Enhanced PCI to USB Host Controller". Att låta installera windows deafulta drivrutin för denna förändrade hela saken.

Hade dock svårt att räkna ut det eftersom chipsetdrivers brukar installera allt som hör till moderkortet (endast valt bort ide-sw drivern), och när jag tidigare hade sett frågetecknet där utgick jag från att det enbart gällde den extra USB-adepter för en PCI-slot som medföljde mobot. Vilken jag ändå inte använder.