News:

No significant change

Main Menu

Kampanj-idé 2

Started by simon, May 25, 2004, 18:32:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

simon

Ännu ett scenario som jag har fnulat på och kanske/troligtvis kommer att förverkliga på ett eller annat sätt som OFP-uppdrag/kampanj...

Har har ni scenariot:


----------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------


**År 2005**

President Putin har stärkt sin makt över Ryssland så till den grad att han är totalt ohotad och
anses numera vara en sorts diktator av flera politiska experter runtom i världen. Han går hårt åt Tjetjenerna i Kaukasus och det går rykten om att hans nyformade säkerhetspolis drar i upprorssträngar i baltstaterna.
Lägligt för ryssland går ryska geologer ut i media och meddelar att man har funnit enorma oljetillgångar i östra Sibirien. Raffinaderier, järnvägar och bostäder byggs upp snabbt på platsen för fyndet och arbetare anländer till platsen för att utvinna det svarta guldet som ska ge ryssland den ekonomiska grund som landet äntligen har inom räckhåll. Tillsammans med inrikespolitiska reformer, ger oljan ryssland en möjlighet att bygga upp sitt land och förändrar den sviktande ekonomin som har hållit i sig sedan slutet på 80-talet.
Ryssland tar den chansen.

**Vintern 2005-2006**

En rysk storoffensiv i Kaukasus sätts i gång och uppvisar en militär styrka och beslutsamhet som aldrig förr synts i området. Samtidigt vaknar upprorsmän i de utsargade Baltstaterna till liv. De vill tillbaka in i det ryska samväldet och ta del av den ekonomiska välfärd som Ryssland har upplevt med råge. Tre mindre inbördeskrig utbryter i de tre länderna och statsmakterna försöker att desperat slå ner upprorsmännen. Ryska regeringen anser sig tvingade att gå in i konflikten för att förhindra ännu mer mänskligt lidande än vad som
redan har krävts. NATO kan tyvärr inte stå för den tjänsten då man har sina ögon riktade åt andra håll nämligen i de två uppblossade konflikterna med Nordkorea och Iran.

5 dagar senare är baltstaterna "ockuperade" av ryska trupper. Större delen av befolkningen jublar, men de nordiska länderna med Sverige och Finland i spetsen utrycker sin omedelbara avsky mot ockupationen och kräver i ett extrainsatt FN-möte, att Ryssen drar tillbaka sina trupper ögonblickligen. Ryssland vägrar och anser att framförallt Sverige som man ju alltid har haft en god relation med, har uttryckt sig klumpigt och borde inte vara så kaxiga i fortsättningen om man vill behålla sitt ansikte. Sverige och Rysslands diplomater inväxlas i ett ordkrig och det hela slutar med att ryssen stormar ut ur FN och lovar att detta ska svenskarna få bita i gräset för en vacker dag.
Men världens ögon riktas åt ett annat håll. Iran och Nordkorea har båda gått ut med några dagars mellanrum och proklamerat att de innehar kortdistans- och medeldistans missiler laddade med kärnstridspetsar.

I Sverige lugnar allt ner sig och situationen blir nästan som vanligt, trots den skrämmande situation som utspelas mellan USA och resten utav NATO som ställt sig bakom sin vapenbroder.

Och avsaknaden av varandras ambassadörer i respektive land märks inte för gemene man.








**Våren 2006**

Den svensk-ryska relationen har inte tinat upp sedan de heta "debatterna" i FN ägde rum och rysslands representanter i FN står fortfarande på frånvarolistan.
Den blir heller inte varmare av att ett svenskt örlogsfartyg har skyddat fyra skepp med politiska flyktingar från Baltikum, som jagas av ryska marinen. En mindre eldstrid utbryter och en rysk korvett sänks innan ryssen förstår svenskens uppsåt, och vänder om.
En stark protest skickas till Rosenbad där ryssen uttrycker förskräckelse över hur Sverige som stat inte kan respektera rysslands nationella intressen och inrikesproblem. Att Sverige skall få gå ostraffade från denna händelse är knappast att tala om.

Dock får denna incident knappt någon plats i spalterna efter de senaste veckornas upptrappning av hotet om krig i Asien. Några mindre eldväxlingar har skett i Korea, både i luften och på marken, och ett brittiskt spaningsplan har alldeles nyligen blivit nedskjutet över iranskt luftrum.



**Sommaren 2006**

Kontakt har förlorats med ett relativt stort i Gullinge kommun. Man skyller officiellt på strömavbrott som drabbade hela södra Sverige under natten och problemet skall åtgärdas så snart som möjligt. Polispatruller som skickas till området försvinner spårlös och helikoptrar som skickas över området försvinner också på samma sätt. Efter två dagar växer oron hos allmänheten och man undrar vad som egentligen har hänt. Att ett antal Gripen-plan ur incidentberedskapen alla har drabbats av motorproblem över östersjön och tvingats ner i innanhavet ter sig också väldigt suspekt.

Vad den svenska befolkningen har undanhållits är att svenska flygvapnet har blivit helt markbundet, som följd av att rysk jakt har flyttats fram och nu patrullerar längs den svenska ostkusten söder om Dalälven. Satellitbilder ger slutligen regeringen svar på tal och varje insatt man och kvinnas farhågor besannas

Soldater från främmande makt har landsatts utan att dra uppmärksamhet till sig och man har lyckats med att hålla all radio och teletrafik i ett område med en radie på ca 1.5 mil helt bortkopplad. Enligt den svenska markradarn flyger ryska helikoptrar i skytteltrafik mellan det ryska fastlandet och det ockuperade svenska området. Helikoptertyperna varierar mellan allt från attack-/transport-helikoptern Mi-24 till Mi-26, en tung transporthelikopter som kan transportera trupp av ett drygt kompanis storlek eller om man så vill 1-2 bandvagnar/stridsfordon/och till och med den typen av stridsvagnar som har modifierats för att användas av det luftburna infanteriet. Den ryska militära styrkan byggs alltså ut för var dag som gårââ,¬Â¦







2 dagar efter den begränsade insatsen påbörjades, har fortfarande inte den ryska regeringen hört av sig till Rosenbad.

Hur skall den svenska regeringen reagera mot detta största hot mot självständighet som har ställts mot Sverige i modern tid?

Sveriges befolkning känner ännu inte till vad som har hänt, skall man våga sig på en
beredskapshöjning, eller ska man hålla ansiktet tills den främmande makt som har satt sin fot i Sverige, helt sonika hör av sig?

Och varför har man koncentrerat sig på en punkt, ett brohuvud, varifrån man hittills inte har visat några tecken på offensiva tendenser?


----------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------


Vad tycker ni?

Hjälp mig gärna med detaljer eller andra felaktigheter som ni kan hitta!

(men konstruktiv kritik accepteras endast, jag vill inte ha några messerschmittar eller cyniker här!)

Hjälp mig med ett ännu bättre underlag till en eventuell kampanj!

EDIT: Ändrade hkp-typ från Mi-6 till Mi26, då Mi-26:an har ännu större lastvikt och motsvarar en C-130 i volym och maxlast....(!)