NOrdic SImulator Group

Vid sidan av... => Helt andra saker => Topic started by: Horizon on June 24, 2009, 23:15:44

Title: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on June 24, 2009, 23:15:44
Seriöst, vad är det som plötsligt har fått en hel jäkla generation svenskar (generalisering) att börja skriva som analfabeter när det gäller orden "de" och "dem"? Fick ett mail från en bekant härom dagen vilket bland annat innehåll följande mening:

"Vi har fått med oss ytterligare gäster och dem är med och betalar dem polskplockade bären. Men dem är riktiga jordgubbsfantaster så köp 10 stycken askar."

Alltså... jag förstår att det är något som är lite svårt här... men hur blev det så? Detta fenomen med att inte ha en aning om hur man använder orden "de" eller "dem" är något som har kommit gradvis under de senaste 10 åren. Min bästa gissning är att det handlar om att det gradvis har blivit legalt att använda ordet "dom" i skriftspråk. När sedan kidsen (förlåt alla ni vuxna som inte kan stavningsreglerna angående "de" och "dem") vill låta bildade försöker de sig på att använda ett finare språk, vilket blir helt galet. Antar att "dom" snabbt översätts till "dem" och att "de" låter farligt, så det ordet används i stort sett inte alls. Det lustiga är att folk inte ens verkar läsa genom sina texter högt för sig själva innan de postar/skickar/mailar/whatever. Eller så läser de ut ordet "dem" som "dom" helt enkelt...

Någon mer som har reagerat på detta och har ni några andra teorier kring varför det blivit så? Och är jag inte en duktig GGG som lägger tid på att gnälla och klaga på det här? :D
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: griffin on June 25, 2009, 09:38:08
Jag håller faktiskt helt och hållet med. Inte för att jag är en stjärna på stavning och grammatik men ändå...
Missbruk av de/dem/dom är något jag också reflekterat över.

I större utsträckning har jag dock förfasats över alla dessa sär skrivningar. Även där tror jag att orsaken är lätt att spåra: engelskan. Icke desto mindre verkar det vara svårt för många att veta vad som gäller med sammansatta ord.

Tyvärr tror jag listan kan göras lång. Jag tror också språket ofta degraderas på grund av frekvent användande av digitala medier. Det må väl vara okej så länge man håller sig på t.ex. chatten. Problemet kommer när man blandar in samma språk i uppsatsen eller ännu värre ansökningsbrevet.

Även om jag gillar att språket berikas med låneord känns det ibland som engelskan används lite för lättvindigt. I datorsammanhang är det kanske mer oundvikligt än i andra men ändå - det känns som man alldeles för enkelt slänger in engelska ord där svenska motsvarigheter finns. Jag skall inte klaga på detta, är ganska slarvig själv.

Slutpoängen är väl den att rena stavningsfel och grammatiska dumheter undantaget, så är det väl okej att "optimera" språket OM man kan göra det i rätt sammanhang. Det är däri min oro ligger - att folk inte klarar av det.
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Phlerp on June 25, 2009, 13:09:50
Håller helt med föregående talare.
Men vad som retar mig mer är att den allmänna attityden verkar vara att man inte får påpeka andras språkfel Och att ett foruminlägg med grammatiska fel eller fel i stavning är lika mycket värt som ett som är fullt korrekt.

Det är bara att inse att om jag skriver ett inlägg som är rörigt och svårt att förstå vart man vill komma, så kommer det ignoreras av stora delar av communityn. förmodligen kommer många inte ens läsa igenom var man skrivit. På samma sätt blir ett inlägg med dåligt språk svårt att hänga med i och förstå, och då förlorar man genast flera läsare. Dåligt språk ger också en bild av skrivaren som "mindre bildad" och därmed tas åsikterna på mindre allvar. Det räcker inte med att man förstår vad skribenten menar för man kommunicerar nästan lika mycket med hur man skriver som vad man skriver.

Många skyller sitt bristande språk på analfabetism. Och det är väl säkert så i många fall, men om alla som hävdar i forum och liknande att de är analfabeter verkligen ÄR analfabeter så har vi nog ett rätt stort problem i detta landet. Och man kan ju då undra varför skolan inte fångar upp dessa individer tidigare och ger dem det stöd de behöver.

En förklaring till att vi uppfattar det som att språket blivit sämre de senaste 10 åren, kan vara att det iom den IT-revolution vi sett så är det betydligt fler som faktiskt skriver. Det dåliga språket blev kanske tidigare begränsat till ett och annat brev till en moster, eller en och annan jobbansökan. Nu finns det överallt och är dessutom sökbart.
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: phatho on June 25, 2009, 16:00:59
Jag är övertygad om att IT-revolutionen har bidragit till ett försämrat skrivspråk, precis som det har bidragit till att folk inte kan grundreglerna i matematik längre.
Det är väl en sak att skriva fel i ett forum, jämfört med tidningar, etc. som publiceras på nätet. Ett exempel är en icke namngiven kvällstidning som verkar ta in
kreti och pleti för att skriva artiklar. Vissa av artikelförfattarna är ibland så oerhört dåliga på att stava. Man använder dialekt, skriver som man pratar och dessutom
är det fullt med särskrivningar, syftningsfel och andra stavfel.

Går inte folk i skolan längre? Sant är att ju mer som skrivs och publiceras desto större chans/risk att fel uppstår såklart. Jag är född i mitten på 70-talet och jag har
fått lära mig att skriva på ett korrekt sätt (anser jag själv). Om jag bara hade tur som hade en bra lärare ska jag låta vara osagt. Jag tycker jag stöter på detta fenomen
allt oftare. Betydligt mer än för, låt säga - 10 år sedan. Det som retar mig mest dock är att de som inte kan stava korrekt inte bryr sig. Eller är det kanske för lätt att
publicera idag? Inte samma noggrannhet längre?  :-\

Kanske borde jag flytta ut i en grotta och bo där resten av mitt liv. Helt plötsligt känner jag mig gammal och gaggig.
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: griffin on June 25, 2009, 17:31:59
http://quiz.svd.se/?sTid=373 (http://quiz.svd.se/?sTid=373)

Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Swebeast on June 25, 2009, 18:11:58
...dito.. :)
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on June 25, 2009, 18:26:38
Kul att det är så många som håller med. Gjorde mig redo på att bli "flejmad". ;)

Som ni andra säger har det säkert mycket att göra med internetrevolutionen, fast för de som nu växer upp med tillgången till internet, sms och andra sätt att snabbt meddela sig så är det ju ingen revolution, det är vardag. Angående läs- och skrivsvårigheter så kan jag bara peka på skolan där jag själv jobbar. Till hösten startar vi ett "läsprojekt" för att öka elevernas kunskaper och förmågor kring läsande och skrivande. Jag kan säga att det verkligen är nödvändigt och något svensklärarna påpekat i flera år. Jag blev chockad över hur dåligt många elever stavade när jag tog in mina första skriftliga prov i höstas och då talar vi ändå om elever i år nio!

Frun är svensklärare och gör allt hon kan för att eleverna hon undervisar (tidiga åldrar, samma sak som "lågstadiet") ska få en sån bra start som möjligt när det gäller förmågan att läsa och skriva. Utan dessa förmågor är man ju handikappad för resten av livet eftersom i stort sett all inlärning i den senare skolgången sker genom att läsa och skriva. Det är så jäkla viktigt! Ni som är eller ska bli föräldrar, se till att trycka på detta när ni kommer i kontakt med skolan. Pedagogerna är medvetna om problemet, men det finns så mkt outbildade eller lärare med bristfällig utbildning att man aldrig kan säga för mycket om det.

Särskrivningar är ju ett kapitel för sig och där tror jag precis som griffin säger att det handlar om engelskan och hur vi översätter "rakt över". Christmas tree = jul gran. Men inte desto mindre handlar det även här om att skolan måste vara tydlig och lägga tid och energi på rätt saker. Det har blivit lite väl mkt (oj, en sms-förkortning!) flummande på vissa håll med Lpo94 (som faktiskt är 15 år gammal i år, iofs reviderad här och var efteråt, men ändå). Flummandet har inte så mycket att göra med att Lpo94 är direkt dålig, utan att lärare har svårt att tolka det som står i den, särskilt om man är outbildad (hemska tanke!) eller bristfälligt utbildad. Har man en bra utbildning i botten och är rätt person på rätt plats, så vet man hur man ska använda läroplanen och kursplanerna för specifika ämnen för att inte missa viktiga områden. Detta är också något ni kan ta med er och kräva era politiker på. Utbildade och kvalificerade lärare i skolan, annars kommer vår nedåtgående trend att öka.

Slut på orerandet för den här gången. :)
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on June 25, 2009, 18:28:09
Quote from: griffin on June 25, 2009, 17:31:59
http://quiz.svd.se/?sTid=373 (http://quiz.svd.se/?sTid=373)

10 av 10. ;)
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Phlerp on June 25, 2009, 22:11:43
Quote from: phatho on June 25, 2009, 16:00:59
... Det som retar mig mest dock är att de som inte kan stava korrekt inte bryr sig....

Ah, där har vi nog pudelns kärna. Jag är inte världsbäst på att stava i alla lägen, men jag är medveten om det och vet också hur viktigt det är att faktiskt stava rätt. Därför använder jag stavningskontroll. Det finns finfina plugins till Firefox eller liknanade som sköter det där åt en, och har man inte tillgång till sånt så finns det alltid möjligheten att skriva det i Word först. Dessutom är jag övertygad om det finns massor av webbsidor med stavningshjälp. Men folk bryr sig inte och orkar inte... Lata jävlar!  :P
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on June 26, 2009, 01:10:24
Quote from: Phlerp on June 25, 2009, 22:11:43
Quote from: phatho on June 25, 2009, 16:00:59
... Det som retar mig mest dock är att de som inte kan stava korrekt inte bryr sig....

Ah, där har vi nog pudelns kärna. Jag är inte världsbäst på att stava i alla lägen, men jag är medveten om det och vet också hur viktigt det är att faktiskt stava rätt. Därför använder jag stavningskontroll. Det finns finfina plugins till Firefox eller liknanade som sköter det där åt en, och har man inte tillgång till sånt så finns det alltid möjligheten att skriva det i Word först. Dessutom är jag övertygad om det finns massor av webbsidor med stavningshjälp. Men folk bryr sig inte och orkar inte... Lata jävlar!  :P

Ja, så är det nog. Kanske är ungdomar (och unga vuxna) av idag inte intresserade av att kunna skriva korrekt svenska? Är det månne en Fredrik Lindström-effekt vi kan se? Han förespråkar "stava och uttryck dig själv som du vill, bara andra förstår dig". Synd bara att den unga generationen i så fall skjuter sig själva i foten en aning eftersom det än så länge finns en hel drös kvar av det gamla gardet. Som någon sa är det kanske inte så snyggt att i sitt CV skriva "dem" istället för "de", eller att man sär skriver högt och lågt.
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: ctrl on June 26, 2009, 10:15:45
Jag är riktigt ambivalent i denna fråga... Å ena sidan tycker jag att det är svårt att läsa texter med dålig stavning/grammatik, jag stannar upp hela tiden. Å andra sidan vill jag att alla uttrycker sig.

I praktiken ställer jag olika krav beroende på sammanhang. SMS/chatt är allt acceptabelt. Forum/e-post är nästa nivå.... osv till ett officielt brev.

Sen kan jag inte låta bli att slänga in brandfacklan, att jag är för tanken på att skippa svenska språket helt och gå över till engelska.
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: griffin on June 26, 2009, 10:19:03
Jag tror (och hoppas) en nyckel är mycket läsning av *riktig* litteratur.
Vi läser sagor för barnen varje kväll och uppmuntrar egen läsning. De flesta böcker som släpps är trots allt på en godkänd språknivå och jämfört med vad man exponeras för på nätet är det inte ens i samma liga.
Ett läsintresse och läsning berikar språket och skapar motpol till det man möter online och i reklam. Hoppas jag.

Intressant det där med intresse, jag tror också det är en grundbult i problematiken. Jag undrar varför?.. Kan det vara för att man inte ser nyttan med ett riktigt språk?

Ytterligare en länk, denna både underhållande och lärorik. Tror åtminstone vissa här känner väl till den då den hängt med ett tag, men den tål att länkas många gånger:

http://www.avigsidan.com/ (http://www.avigsidan.com/)
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on June 26, 2009, 10:35:12
Ytterligare bra tankar (utom ctrl's galna idéer om att byta svenskan helt mot engelska, men vi har ju lärt oss vid det här laget att det är hans uppgift att komma med såna förslag ;) ). Griffin, du har helt rätt i att vi lägger grunden för läs- och skrivkunskaperna redan i tidiga barnaåren. Det är så jäkla viktigt och ändå är det så många föräldrar som försummar den biten med sina barn. Jag skulle nästan vilja jämföra det med barnmisshandel! Som jag sa tidigare så ger man sitt barn ett handikapp som i värsta fall kan följa med resten av livet.

ctrl, jag håller med om det där att man ställer lite olika krav beroende på i vilken form man kommunicerar. SMS/chatt, där fungerar det mesta, men sen stiger mina "krav" en hel del.

Ska diskutera det här med svensklärarna på min skola efter sommaren. Vore kul att höra en professionell pedagogs syn på saken (frugan jobbar med de minsta skolbarnen så hon kommer inte i kontakt med elever i år sju och uppåt).
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Swebeast on June 26, 2009, 11:01:46
Quote from: ctrl on June 26, 2009, 10:15:45
I praktiken ställer jag olika krav beroende på sammanhang. SMS/chatt är allt acceptabelt. Forum/e-post är nästa nivå.... osv till ett officielt brev.

Du menar väl "...officiellt.."  ;)

*brandfackla*
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: griffin on June 26, 2009, 11:50:04
*Fniss*

Jag håller med Ctrl när det gäller olika krav i olika sammanhang. En sak är att man slarvar med det, men då har man antagligen ett grundspråk som är acceptabelt och möjligheten att inse att man slarvar. Värre är det när man då inte har förmågan eller intresset att se att ett språk som passar i ett sammanhang inte passar i ett annat.

Kan inte låta bli att tänka på hur vi gör med språket när vi pratar. Är det inte så att de flesta normala människor lär sig att anpassa språket till sällskapet. Man pratar på ett sätt med mamma/pappa, ett med polaren, ett med fröken (om man går i skolan). Jag inbillar mig att de flesta lär sig detta hyfsat tidigt. Gör dom det inte så kommer de betraktas som sociala avvikelser och få klara problem att klara sig på allt från anställningsintervjuer till fester. Om de inte anpassar sitt sociala liv efter där deras språk är acceptabelt.

Om det nu är så, varför regleras detta i större utsträckning än det skriftliga språket? Jag bara spånar här...
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: granQ on June 30, 2009, 16:28:29
jag stavar ju lika illa pa bade svenska som engelska, eller lika bra kan man ju uttrycka sig. Kanner mig lika bekvam att prata engelska som svenska. (Ar nu ute och reser igen utan svenska tecken.. mexico och forsoka lara mig lite spanska).

Jag har inga problem med stavning, sarskrivning for det mesta,  den dar: "Vi har fått med oss ytterligare gäster och dem är med och betalar dem polskplockade bären. Men dem är riktiga jordgubbsfantaster så köp 10 stycken askar."  var dock grymt oskon att lasa.

Vad jag stor mig pa ar.. typ syftningsfel men alltsa sana dar:
"tack vare cancern som jag tappade haret"
"pagrund av lonehojningen kunde vi kopa ett ny bil"

for tycker jag later som man inte ens fattar vad man sager sjalv, men jag ar nog mer fredrik lindstrom skadad. Tycker viktigaste ar att man forstar varandra. MEN den det ar en jatte styrka i att beharska sprak. Framforallt ordkunskap..

Till Ctrl om engelskan..

A different language is a different vision of life.  ~Federico Fellini
He who does not know foreign languages does not know anything about his own.  ~Johann Wolfgang von Goethe
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: griffin on July 01, 2009, 13:17:14
Jag måste väcka liv i denna tråd igen med följande länk:

www.tjuvlyssnat.se (http://www.tjuvlyssnat.se)

Många goda skratt utlovas, men lika mycket fasa över allmänbildning och språkbruk. Nu är allt på den sidan nedskrivet av åhöraren men det känns ändå relevant i sammanhanget...

Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on July 01, 2009, 20:52:57
Quote from: granQ on June 30, 2009, 16:28:29MEN den det ar en jatte styrka i att beharska sprak.

För helvete, granQ! :D

Nä, seriöst. Många poänger. Håller med dig om syftningsfel. Intressant också när folk säger "Fruktansvärt gott!" eller "Fruktansvärt positiv kille!" eller "Fantastiskt ledsen". :)
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Fluff on July 01, 2009, 23:17:02
Hur irriterande det än är så är det inte syftningsfel. Dessa är betydligt roligare än så.

Syftningsfel är exempelvis då skribenten genom oskicklig språkbehandling misslyckas med att få ett ord eller en fras i en mening att syfta på rätt annat ord eller fras i samma mening. Det klassiska exemplet är: Galen och omgiven av dåliga rådgivare kan jag inte annat än beklaga Erik XIV. Här tycks författaren mena att han själv är galen och har dåliga rådgivare och därför beklagar Erik XIV. I själva verket borde han ha skrivit något i stil med: Då då Erik XIV var galen... ...kan jag inte annat än beklaga honom.

Med detta sagt. Visst är det smärtsamt när folk felanvänder tack vare (på grund av uppfattar jag dock som relativt neutralt) men något som verkligen får åtminstone mig att kippa efter andan är när man ser eller hör "anledningen beror på". Orkar inte ens ta upp de otroliga problem som konjunktionen "att" verkar orsaka vid indirekt anföring...


Vad gäller jordgubbsexemplet utgår jag från att Horizon sagt upp bekantskapen.

En nästan helt allvarlig Fluff.



Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Phlerp on July 02, 2009, 02:22:06
Quote from: Horizon on July 01, 2009, 20:52:57
Nä, seriöst. Många poänger. Håller med dig om syftningsfel. Intressant också när folk säger "Fruktansvärt gott!" eller "Fruktansvärt positiv kille!" eller "Fantastiskt ledsen". :)

Men det är väl ändå ganska korrekt att skriva så. Det borde väl kunna betraktas som oxymoron?
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on July 02, 2009, 07:11:06
Okej eller inte, jag tycker att det låter galet (!). :)
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: granQ on July 02, 2009, 21:01:58
Quote from: Horizon on July 01, 2009, 20:52:57
Quote from: granQ on June 30, 2009, 16:28:29MEN den det ar en jatte styrka i att beharska sprak.

För helvete, granQ! :D

Nä, seriöst. Många poänger. Håller med dig om syftningsfel. Intressant också när folk säger "Fruktansvärt gott!" eller "Fruktansvärt positiv kille!" eller "Fantastiskt ledsen". :)

önskar kunde säga var ironiskt skrivit (wohoo, titta vem som har hittat åäö i mexico, fick tag en adapter så kan använda min egna laptop igen)..

fast "Fruktansvärt positiv kille" finns väl, typ någon som Gunde Svan som vrålar "INGENTING ÄR OMÖJLIGT"...
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: ft on July 02, 2009, 23:14:20
Quote from: granQ on July 02, 2009, 21:01:58fick tag en adapter så kan använda min egna laptop igen)..

Fram med adrenalinsprutan och antihistaminerna! Trådstartaren behöver dem akut! :D
Title: Re: De eller dem och Horizonten sliter sitt hår
Post by: Horizon on July 03, 2009, 00:26:50
Ja jäklar, tur att jag är ordnettligt onykter ikväll, då har jag redan fiter på koååpklat! :D