Börjar folk i allmänhet förstå vad som egentligen hänt med vår försvarsmakt nu, så att även röster som beskriver det som det är släpps fram i media?
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1068820,00.html
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1068820,00.html (http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,1068820,00.html)
Tack Andreas. Glömmer att automatparsningen av länkar är lite som den är... :)
There is no försvar.
det roliga är att kvaliteten har ju inte gått upp, insatserna är väl inte så mycke mer än förr, men kostnaderna är detsamma. Länge leve statligt och kommunalt skötande av ekonomi =)
Läste lite av kommentarerna till artikeln på Aftonbladets forum och alla inlägg verkade ha en sak gemensam:
"We don't want to fight but by Jingo if we do, we've got the ships, we've got the men, we've got the money too..."
Det där fattade jag inte alls, Phlerp. :)
Äh, trams. Tacka vet jag pastafarianismen. Mer FSM åt folket!
Läste i nyheterna igår att folk i riksdagen kritiserar försvarsmaktens utredning kring hur försvaret skulle kunna se ut i framtiden och vilka roller det skulle spela. Bland annat hade man gjort en utredning kring vad som skulle behövas för att mota bort en anfallande styrka mot Sverige eller nåt sånt. Det gillades inte av politikerna, för det finns inget hot. Basta.
Sen kan man ju undra hur världen ser ut om 10-15 år när han i öst fått en stabil ekonomi i ryggen (kanske) och dom i väst rynkar pannan åt att de inte längre är herrar på täppan. Spännande tider framför oss.
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1378255
Militären i öst har redan en rätt stabil oljeekonomi i ryggen. 25% ökning av försvarsanlagen de senaste sju åren, vad jag hört - och det är varje år, inte över sjuårsperioden.
Edit: Dessutom stödde sig prognosen om minst tio års varsel på en rapport som för några år sedan uppdaterades till att måla upp en betydligt mindre lugn säkerhetspolitisk bild. Några av de tio åren av uppbyggnad har redan tickat är jag rädd. Jag gillar det inte alls.
Läser just (om) "Att flyga är att leva" som förvisso har några år på nacken men är trevlig kvällslektur hur som haver.
När man byggde upp flygvapnet innan och under andra världskriget hade man problem med att få beslutsfattare att förstå vikten av ett flygvapen. Nu var det inte så enkelt, flyg var fortfarande inte helt etablerat kanske. Men redan då, med kommande och rasande världskrig, var det problematiskt.
Vad jag menar är, att till och med med en ganska konkret hotbild var det svårt att komma till skott med något. Hur skall det då inte vara med en väldigt luddig, mångfacetterad och kanske svårgripbar dito...
Ha du har den boken också!!
Håller med dig Griffin... då tog det ett tag att bygga upp kompetensen och bemanningen med div materiel också... Det var väl först i slutet eller efter efter krigen som Sverige hade ett ordentligt försvar som dög nått till.
Intressanta paralleller...