Dom flesta kanske redan har sett på simhq men skriver endå av eufori.
Das Boot Uncut DVD (http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B0001XAOLQ/qid=1082127342/sr=1-3/ref=sr_1_3_xs_dvd_i3_xgl74/104-9825966-0365536?v=glance&s=dvd)
Den fanns som dubbel VHS förut. Har du nån koll på vilka scener som är nya eller utökade? Blir filmen bättre?
Det är orginalversionen visad på tysk tv, 390 min eller liknande i form av en tv-serie men ihopklippt till en fullängdsfilm.
Ok, då är det betydligt mer än den "directors cut" som släpptes tidigare.
Ja verkligen, annars hade jag aldrig skrivit ett inlägg :)
Har sett originalserien, den är BRA. Rekommenderas mao.
SledgeHammer>Lovande, har dir cut nu på budget DVD, ska köpa nya såklart, nu längtar jag bara till 6-timmars versionen av tunna röda linjen som antagligen aldrig kommer bli.
Thin red line som kom för några år sedan? Blev inte den megasågad?
Vill minnas att den inte blev sågad. Tyckte dock den var aningen seg när jag hyrde den, men ska ge en ny chans nån gång.
Black Hawk Down blev väl däremot sågad (med rätta). Vore kul att få se en krigsfilm som bara är en krigsfilm. Inget anti-krig budskap och utan översentimental patriosism. Tycker "Bravo Två Noll" kom hyfsat nära där.
QuoteOriginally posted by F16_Filur
...Vore kul att få se en krigsfilm som bara är en krigsfilm. Inget anti-krig budskap och utan översentimental patriosism. Tycker "Bravo Två Noll" kom hyfsat nära där.
Har lite svårt att se hur det skulle gå till eftersom krig ofta bygger på översentimental patriotism. Och ska de det bli någorlunda trovärdigt brukar det automatiskt bli ett anit-krigs budskap. Krig har ju en tendens att fungera så.:-OO
Jo, men det går väl att göra en bra film av bara själva äventyret/uppdraget? På samma sätt som man gör en bra spionthriller. Och utan orealistiska publikfriande stridsscener. Bara skala ner det svulstiga och överdrivna FX. Vad säger att en film måste ha sin beskärda del av sentimental musik som talar om för publiken vad den ska känna och gråtande anhöriga?
Bravo Två Noll (Bravo Two Zero - Andy McNab) följde boken rätt bra och är klart sevärd. En annan bra och trovärdig film var om finska vinterkriget (har bara för mig där finns två på det temat och blandar lätt ihop dem).
Det som driver de flesta att självmant vilja bli soldater är väl som alltid äventyret och utmaningen (bland annat). Risken för det egna livet är med i beräkningen. Det vore väl intressant att visa hur dessa personer egentligen fungerar (de väl förberedda och motiverade)! Krigsfilmer tenderar att ha den vinklingen att främst visa de som tvingas in i kriget utan tillräcklig träning och därmed det helvete de måste utstå. Där är de som bryter ihop, de som perverteras också några hjältar som behåller fattningen. Men krig är ju inte bara ett misslyckande, utan också en "mänsklig drivkraft" genom historien. Hela den grejen är något som fängslar oss. Man hycklar ju med det faktumet och missar liksom den seriösa biten i sin jakt på att få med alla avigsidorna. Tror knappast någon går och ser en krigsfilm för att lära sig att krig är fel;) .
Jag får säga att "Band of Brothers" är en helsikes bra filmatisering av WW2, och har svårt att tänka mig att det kan bli mycket mer realistiskt utan en massa sentimentalt skit. Likaså Saving Private Ryan. Båda dessa uppfyller väl dina krav Filur?
Das Boot och är också jäkligt bra, för att hålla oss "on topic".
Black Hawk Down är bra just därför att stridsscenerna är välgjorda och hyfsat realistiska, hur nära verkligheten den är vet jag inte och det lär vi aldrig få veta. Vem som än gör en filmatisering av en verklig händelse kommer att vinkla den åt något håll.
/C
Har faktiskt missat Band of brothers:-OO Däremot kom jag på en till som håller måttet - "Behind enemy lines" <FEL, ska va Enemy at the gates>!!
Jag håller med om att BHD är en annorlunda film och att de jobbat med vissa scener. Ändå gilla jag den inte. Det är nog något av det här "amerikanska på fel sätt" som man får i ansiktet. Hehe, problemet är att den är amerikansk:p . Jan Aghed i sågade den på ett konstruktivt sätt.
Das Boot är mycket bra, en nästan perfekt film. Men tyskarna har något slags identitetsproblem efter VK2 och jag misstänker att det hindrar Wolfgang Petersen från att helt ge rättvisa åt en ubåtsbesättning från den tiden.
Saving Private Ryan var stundtals helt osannolikt bra. Men det hindrade ju inte regissören att ge mig små nålstygn av amerikansk skitsentimentalitet här och där. Tänker tillexempel på hur den börjar och slutar med veteranen som står och minns som genom en dimma bland en massa vita kors. "Jaaaa... vi som publik ska ändå förstå att krig är hemskt och meningslöst". Totalt onödig och misslyckad inramning IMHO. Sen en annan vidrig grej: när de äntligen tagit en av stränderna och radar upp några tyskar som fångar så står någon och viftar med en sexuddig stjärna i ett halsband och säger "Jew...." ???
Det jag menade förut var mer att göra en renodlad krigsfilm. Där man inte försöker göra krigaren till något annat än just krigare.
QuoteOriginally posted by F16_Filur
Har faktiskt missat Band of brothers:-OO Däremot kom jag på en till som håller måttet - "Behind enemy lines"!!
Band of Brothers går ju på repris på TV4 på fredagar, så missa den inte en gång till. Det blir inte bättre. Dessutom är en uppföljare under inspelning, den utspelar sig i Stilla Havet.
Jo, Behing enemy lines var verkligen realistisk och opatriotisk... :)
/C
QuoteOriginally posted by F16_Filur
Det jag menade förut var mer att göra en renodlad krigsfilm. Där man inte försöker göra krigaren till något annat än just krigare.
Kellys hjältar?:D
Phlerp: Huvudet på spiken! =)
"Blackhawk Down" följer väl ganska bra vad som hände enligt de som var på plats.
Filuren: Har du inte sett "BoB"?! Gör genast bot och boka in fredagskvällarna. Du har missat avsnitt nummer ett så du lär inte ha något problem att komma in i serien. Alla krigsfilmers hjälte alla tider måste vara... tadaaaa... Spears! =)
BoB bygger ju vidare på stilen som "Saving Private Ryan" drog igång. Personligen tycker jag att inledningen och avslutningen på "Saving Private Ryan" hjälper till att höja den det där lilla extra. Det visar på en man som hedrar minnet av sina kamrater och i just det fallet en kamrat som han inte kände men som lik förbaskat satte sitt liv före hans. Det finns nämligen en liten verklighet bakom filmen. Alla vita kors borde säga något. Tänk på alla som offrade sina liv för att vi ska kunna sitta här just nu och snacka skit om filmer som försöker skildra en bråkdel av vad de genomled. Och det där med judar och stjärnan... du efterlyste väl en film som är realistisk. Sådana saker hände, inte en gång, inte två gånger utan många gånger.
Även "We Were Soldiers" är en otroligt bra film som väl beskriver just det slag den handlar om. Om man vill slippa sentimentalitet och patriotism kan man ju alltid titta på... öh... mikrovågsugnen isf TVn.
"A Bridge too far" bygger helt och hållet på verkliga händelser och alla roller (som inte är statister) förutom EN amerikansk officer ska tydligen ha funnits i verkligheten. Men trots det tyckte kritikerna att den var orealistisk och allt för "hollywoodiserad". Själv störde jag mig på de tyska stridsvagnarna som uppenbarligen var ombyggda leoppard ettor... Men vad de skulle föreställa lyckades jag aldrig komma på.
Filmen rekomenderar jag iaf varmt.
Phlerp: Väldigt bra exempel!
Fan, jag har ingen mikrovågsugn... så då måste jag helt enkelt acceptera all sentimentalitet och patriotism som attackerar mig från alla håll. Bara att gilla läget. Och vara tacksam.
Band of brothers på fredag alltså.
Alltså de grejerna med Saving Ryan... vissa scener känns bara helt fel. Jag vrider mig. Ditt resonemang är logiskt Stefan, men jag kritiserar utifrån min smak. Det finns vissa åtbörder som bara kan åstadkommas av dagens Hollywood och som känns så totalt främmande. Tänk så mycket som förändrats i det landet sedan 1944. Väldigt mycket har gått snett där sedan dess, och det återspeglas i filmindustrin. Har svårt att tänka mig att jag skulle ogilla vissa enstaka scener lika starkt om motsvarande film gjorts 1940 - (nån gång innan det vulgära fullständigt tog överhanden).
Behind enemy lines <FEL, ska va Enemy at the gates> kändes väldigt annorlunda och teatralisk till en början men den växte allteftersom man kom in i den. Hur menar du den är orealistisk Clark? Den bygger också på verkliga händelser, och där förekom dueller mellan prickskyttar på östfronten. Den är bara gjord utifrån ett annat koncept än man är van vid.
Hehe, du syftar nog på "Enemy at the Gates" och inte på "Behind enemy lines". Den sistnämnda är en standardactionfilm med lite snygga flygscener i början med Owen Wilson i huvudrollen... :)
http://www.imdb.com/title/tt0159273/
http://www.imdb.com/title/tt0215750/
Enemy at the gates har jag bara sett en del utav, och den verkade riktigt välgjord. Jag gillade attacken i början, tillräckligt mycket för att installera IL-2...
/C
Ja, du har rätt - jag menar såklart "Enemy at the Gates". ;) :D
Fattar inte var jag fått den andra titeln från.... men den fanns visst på riktigt ändå:) .
Apropå fina krigsfilmer har jag originalversionen av "Okänd soldat" (Tuntematon Sotilas) liggande på hårddisken. Far min har berättat att stridsscenerna i filmen ansågs så realistiska av svenska försvaret att den visades för värnpliktiga som (avskräckande?) exempel på "riktig" strid under 60- och 70-talet. Det gjordes också en senare version någon gång på 70-talet, men den är inte riktigt lika bra enligt vad jag hört.
Dessvärre är "min" version inte textad och finska kan jag inte så jag har bara tjuvtittat lite. Den finns att beställa som DVD (med svensk text) via nätet har jag sett, men den var hiskeligt dyr om jag inte minns fel. Så om någon har subtitle-filer för filmen (SVCD) liggande så får Ni gärna skicka mig ett PM....
Har ni inte läst boken är den ett måste för varje militärhistoriskt intresserad nordbo.
Tunna röda linjen gillade jag, lite lagom filosofisk...
"The longest day" är inte så dum den heller, speciellt i mastodont-genrén.. :).
Däremot tycker jag varken "Full metal jacket" eller "Apocalypse Now" är riktigt så bra som kritiker vill få dem till. Visst har dom trevliga inslag - men som krigsfilmer är de överskattade.
Den tunna röda linjen är bäst i bokform, men filmen lyckades faktiskt få med väldigt mycket av känslan ändå. En film jag sett flera gånger och gärna ser igen. Visst må den vara lite seg ibland, men man behöver väl inte bli överöst med action stup i kvarten för att tycka att en film är bra? Nä... då kan man lika gärna sätta sig och slötitta på pekoralet Black Hawk Down ... :)
EDIT: Ja, så var det det där med att läsa inläggen ordentligt innan man lägger ett svar . :-OO
Jag hann se, jag hann se!!! =)
Jag gillar nog mer band of brothers än saving, det är bara inledningen som är nåt att ha i den om man vill ha monsterkriga, tycker man nämner andra allierade på ett bra sätt i saving private ryan ;)
Sedär, där kom det jag inte orkade skriva =)
Det finns många sovjetiska hjältar...
QuoteFilur: Då är sågad längs med fotknölarna.
Och jag som just tänkt köpa pedaler.... då får jag flyga med proteser precis som Ulrich Rudel :-OO
Intressant berättelse BEQ. Ändå, jag hade en bok som hette Sniper (en slags översikt om militärt prickskytte från 1700-talet till nu), och vill minnas att där var just en sektion om en duell på östfronten. Beskrev hur tysken hade valt gömställe under något oansenligt bråte, hur han till slut upptäcktes mm. Jag kan såklart inte gå i god för källan till det här, men att båda sidor använde sig av prickskyttar behöver man nog inte betvivla.
BEQ>>> hur motiverar du att EATG är usel? Pga att den baseras på en myt? Må så vara, men inte ointressant som film. Tyckte själv att den stod ut och skilde sig rejält från alla krigsfilmer jag sett tidigare. Vad är det man ska veta angående "fascisterna" som ger pluspoäng (om du nu inte är ironisk)?
Jag vill minnas att BHD fick en del negativ kritik just i jämförelse med boken (har tyvärr inte läst den).
Såg Vinterkriget på bio och man lämnade ju salongen lätt skakad efteråt. Nåt som jag tror är till den här typen av "udda" filmers fördel, är att de verkar inte gå efter nån färdig (hollywood)mall för hur man skildrar våld eller krig på film. Kan klart bero en del på budgeten och att de verkligen tvingas skapa något nytt och eget. Som det är nu så återkommer ständigt samma typ av special effects i H. produktioner. Man blir bara trött. Jämför tex den hollywoodinspirerade Hamilton (1997) med Vendetta (1995). En annan effekt tycker jag är att amerikaner framstår inte som "riktiga människor" på film. De har rätt mycket rent kulturellt, estetiskt och språkligt som liksom skiljer av dem från övriga världen och för mig känns totalt fel. De flesta H. filmer förstärker detta eller väljer att framhäva det i all sin tydlighet. Det räcker för att göra mig illa berörd och såga.
Apocalypse Now - gillade den, mer en surrealistisk typ av film, man slapp de här negativa bitarna jag talar om. Intressant post för övrigt Lupson.
En annan sak som är myt är att soldaterna inte fick vapen, det var i 1:a världskriget det inträffade, inte i 2:a. Soldaterna fick vapen men human wave "taktiken" tillämpades dock friskt även i 2:a världskriget.
Ja, nazisterna var väl ett slags vänsterparti från början har jag hört. Berätta vad du minns från den där intervjun?
Du menar att du inte har alla Slitz från '99 hemma så det bara är och leta upp? :D
F16_Filur>Håller med dig, saken jag anser är värst med saving private ryan är just avsaknaden av andra allierade och att tyskarna demoniseras något djävulskt. Sen måste man ju fråga sig syftet med krigsfilm, vill man ha realism eller en bra film etc. Då skulle nog apocalypse now redux komma högst upp för mig fast den kan klassas som en psykadelisk roadmovie ;)
Realism, das boot all the way. Eller vinterkriget/stalingrad/full metal jacket.
Kellys hjältar har dock en speciell plats då jag och min far för en gång skull gillade samma film när jag växte upp, sentimentalt värde ;)
QuoteOriginally posted by F16_Filur
Vore kul att få se en krigsfilm som bara är en krigsfilm. Inget anti-krig budskap och utan översentimental patriosism. Tycker "Bravo Två Noll" kom hyfsat nära där.
hittade följande lista på krigsfilmer från olika epoker. Vet inte det kanske finns något där som tilltalar.
http://www.geocities.com/warmoviedatabase/mvietnam.html
Ha.. tittade lite hastigt - "The Heroes of Telemark" var det inte alltför längesen jag såg. Högst tre år sen. Bra film om norska motståndsrörelsen och sabotage mot anläggning som tillverkade tungt vatten.
Kanonerna på Navarone har jag sett på bio.:) Dock ej sett KellyÃ,´s hjältar än... Brukar annars gilla Lee Marvin... Tror han fällt ett uttalande i stillen "det finns ingenting som går upp mot ett riktigt krig" ;)
Hur många är det förresten här som sett eller läst "Bravo Two Zero"?
Hjältarna från Telemarken är rent usel. Kalla mig grinig eller petig, men tyskarna skjuter som en påse nötter och skådespelarna verkar hämtade ur någon reklamfilm för tuggummi... Nä, skippa den och se något bättre. ;)
Menar du Bravo två noll av Andy McNab så har jag läst den. Tyckte att den var helt okej.
QuoteOriginally posted by F16_Filur
Kanonerna på Navarone har jag sett på bio.:) Dock ej sett KellyÃ,´s hjältar än... Brukar annars gilla Lee Marvin... Tror han fällt ett uttalande i stillen "det finns ingenting som går upp mot ett riktigt krig" ;)
Kelly's hjältar är inte direkt en vanlig krigsfilm. Den innehåller en del humor faktiskt och borde uppfylla dina krav på en "riktig" krigsfilm. Den är garanterat fri från smetig översentimental patriotism, och den har inte mer antikrigs budskap än någon annan krigsfilm. Även om jag anser att alla någorlunda realistiska krigsfilmer automatiskt får ett antikrigs budskap. Krig klarar ju inte direkt av att göra reklam för sig självt.
The Eagle Has Landed - 1976, har inte sett den men blev något förvånad över rolllistan..
Michael Caine .... Col. Kurt Steiner
Donald Sutherland .... Liam Devlin
Robert Duvall .... Col. Max Radl
.
.
.
Sven-Bertil Taube .... Capt. von Neustadt
WTF? :p
http://www.imdb.com/title/tt0074452/
Nån som sett den?
QuoteOriginally posted by AndersO
The Eagle Has Landed - 1976, har inte sett den men blev något förvånad över rolllistan..
Michael Caine .... Col. Kurt Steiner
Donald Sutherland .... Liam Devlin
Robert Duvall .... Col. Max Radl
.
.
.
Sven-Bertil Taube .... Capt. von Neustadt
WTF? :p
http://www.imdb.com/title/tt0074452/
Nån som sett den?
Visst är Sven-Bertil med... :) Har sett den för länge sedan men minns att jag inte gillade den nåt särskilt. Brukar iofs tycka så om alla "gamla" krigsfilmer... ;)
Nej, den är inte usel. Den har tvärtom en hel del känsla och fina naturbilder. Och det är ju för sistnämnda man ser en krigsfilm ;). Kirk är dessutom alltid Kirk. En riktig hjälte. The right stuff etc. etc. :p .
Det där med tuggummi måste vara nån slags rosa bubbla du lever i... som när som helst spricker.. och du faller ner i verkligheten rakt i famnen på Kirk som en liten baby :D :D
Hittade förresten något om "Saving Private Ryan" av min favorit-recensent Jan Aghed:
QuoteDet är en virtoust filmad öppningssekvens, som i sin fysiskt intima inlevelse i detta blodbad, sin suggestionskraft och detaljrealism måste vara det närmaste spelfilmen kan komma en verklighetstrogen återgivning av massaker och dödsskräck i ett krig. Med drygt två timmar kvar börjar en betydligt mer konventionell berättelse. Vi påminns oavbrutet om att Spielberg i långt högre grad är en durkdriven förmedlare av Hollywoods melodramatiska traditioner än en sannfärdig populärhistoriker.
Mmmm Bravo Två Noll är helt okej, och filmen följer boken väldigt bra. Den visar bara verklig strid och verkligt uppdrag utan några extra specialeffekter. Handlar om ett SAS-team som skickas in i Irak under första gulfkriget för att oskadliggöra Scudmissiler.
QuoteOriginally posted by Horizon
Hjältarna från Telemarken är rent usel. Kalla mig grinig eller petig, men tyskarna skjuter som en påse nötter och skådespelarna verkar hämtade ur någon reklamfilm för tuggummi... Nä, skippa den och se något bättre. ;)
Menar du Bravo två noll av Andy McNab så har jag läst den. Tyckte att den var helt okej.
QuoteOriginally posted by F16_Filur
Nej, den är inte usel.
Jo, jag tycker att den är usel. Jätteusel. Jätte jätteusel. Tycker synd om polaren som köpte DVD'n för 99 kronor på inrådan från en annan polare vars favoritfilmgenre är amerikanska high school-filmer. :D
Ja, jag har inte gjort någon djupdykning i "Telemarken", minns bara att jag blev positivt överraskad (av en så gammal film kanske). Har dock lite svårt att förstå dina associationer ;).
Tramsebyxa!! :p
Jo, "Navarone" är en riktig klassiker. Är inte det rent "spel-dramatiska" ofta överlägset i äldre filmer? Jag tycker atmosfär är minst lika viktigt som teknisk realism. Datorgenererade massscener däremot lurar kanske ögat, men inger enligt min åsikt noll atmosfär. Jag tycker att man gjort många framsteg vad gäller rena vapen- och stridsscener, men lika ofta resulterar det i onödigt detaljerade vålds- eller skadeskildringar. Låter kanske lite märkligt att just jag tycker det...
Läste rätt nyligen "Nålens öga" (Ken Follet). Skulle gärna se filmen också.
Du vill inte se filmen, jag lovar. Boken är bra, filmen är... usel.
BEQ>> Haha.. då var det väl nära att du fick heta Kirk då? :) Eller i alla fall Dirk eller Burt. :D Han har kanske också sprungit omkull någon känd person... ?
Ickx, hur motiverar du ditt betyg? På Filmsajt (http://www.filmsajt.se/medlem.asp?content=med_arkiv_film&fnr=11382) fick den övervägande bra kritik.
QuoteOriginally posted by F16_Filur
Vill minnas att den inte blev sågad. Tyckte dock den var aningen seg när jag hyrde den, men ska ge en ny chans nån gång.
Black Hawk Down blev väl däremot sågad (med rätta). Vore kul att få se en krigsfilm som bara är en krigsfilm. Inget anti-krig budskap och utan översentimental patriosism. Tycker "Bravo Två Noll" kom hyfsat nära där.
Black Hawk down e grym!!
Har man gjort lumpen så vet man hur det känns (ungefär)
Jag tycker den är top 5 bästa krigsfilmer jag sett..
Har säkerligen sett den 10-15 gånger.. Brukar funka att somna till.. (TIPS!)Ã,´
:)
QuoteOriginally posted by RedRiver
Brukar funka att somna till.. (TIPS!)Ã,´
:)
Need I say more? :D
Men horison....
Du vet ju inte vad jag somnar till och inte...
När jag ser en riktigt bra och underhållande film, och är lite trött.. så har jag väldigt svårt att hålla mig vaken!
In och flyg lite!
Hoho... :D
Skall försöka flyga lite ikväll och dagarna framöver. Har varit på kanothajk med klassen denna veckan. Måste återhämta mig lite. Det var rätt tufft när det blåste storm och tältet rullade iväg med mig inuti... :)
återupplivar tråden med att säga att jag nyss beställde 2-disc versionen av Das Boot miniserien som uppladdning inför SHIII :)
Hoppas den är så bra som alla säger, filmen alltså har inte sett den :-OO
och jag förstör den direkt med lite off topic ;)
Läste lite i början av tråden hur Filur "klagar" på bra krigsfilmer.
Först låter det exakt som dom du vill ha är alla dom gamla sköna, örnnästet, kellys hjältar osv fast kanske lite mer realistiska..
och måste säga jag sett mängder med riktigt bra filmer nu på "sistonde".
Saints and soldiers.. inget överdrivt krigande, faktum är att väldigt lite krig. Lite som Bravo 2 0. Fast inga special commander super SAS utan en medic och lite annat folk som hamnar bakom fiendens linjer..
When trumpets fade, nå kanske inte så bra men lite annorlunda. Om en kille som verkligen inte är "hjälte". Han är av typen "team work är viktigt, ger fienden någon annan att skjuta på"... försöker komma ur osv, vilket får effekten att när "alla" dör är han enda överlevande och blir därför gruppchef över "replacements" då han är den med mest erfarenhet även om han egentligen inte är någon dröm soldat. Gillar alla krigsfilmer som håller högkvalitet utan att köra samma mönster hela tiden (SPR, We were soldiers, black hack down.. olika tider samma film)..
Teaguki.. denna kan vara svår men finns att tanka, och möjligen att köpa. Koreansk "storfilm", om två bröder under korea kriget.
Förutom att den håller högre film klass än tex saving private ryan så är "storyn" också jävligt bra, den har dragit mycke folk till bio och för mig gick som serie som en koreansk band of brothers. Inte så lång dock.
Även om storyn måste vara påhittad, så är den ändå väldigt realistisk och skildrar ett krig ingen ville ha, mellan ett folk delat på 2 av politik osv.
Korea konflikten är ju lite speciel på det sättet.
Bröderna flyr tex från sin hemort, blir tvångs rekryterade genom militärpolisen kommer till tågstationen och plockar ut alla i lämplig ålder. För sen hamna på ställen där dom slåss mot folk som varit deras arbetskamrater men som tvingats in i den nordkoreanska armén.
I mina ögon en väldigt unik film eftersom det är ett väldigt unikt krig på det sättet.
avslutar med lite ontopic, som omväxling.
Das Boot.. massor av timmar, vill man verkligen ha det?
Nog för gillar sättet dom spelade in filmen på, hur han lät besättningen undvika solljus för dom skulle få rätt "blekhet", och vara på "båten" så dom skulle kunna röra sig naturligt och veta hur man sprang igenom korridorrerna osv. Men så kul var inte filmen?
QuoteDas Boot.. massor av timmar, vill man verkligen ha det?
Svar, ja det vill man om man är inbiten ubåtsfantast. :p :D
Som en recensent sa (enligt mitt minne):
En serie som får hela Storbrittanien att sitta avsnitt efter avsnitt och oroa sig för en tysk ubåtsbesättnings väl och ve, måste vara jävligt bra!
hehe låter bra!
imorrn ska jag ringa och kolla med spelbutiken om de fått in SHIII, det står att det finns i lager på deras hemsida och igår stod det som boka så...
Fick hem Das Boot uncut idag, ska jag se den ikväll hmmm :D
Gott mos! Rapportera genast hur mycket du gillar den! =)
Den gillades mycket, kanske något seg på sina ställen men det får man väl räkna med i en 5h film :)
Slutet var lite oväntat men jag ska ju inte avslöja om någon inte sett filmen.
Lite... ironiskt skulle man kunna säga.
Mmm.... Stalingrad, klart trevlig film.
Kan för övrigt rekommendera Skammen (1968) av Ingmar Bergman. Den utspelar sig på Fårö/Gotland under ett större modernt krig. det förekommer en del svenskt militärt material i den som gör den klart sevärd. Få filmer har berört mig så mycket som denna just pga att den skildrar kriget i en välbekannt svenk miljö.
Läs mera på IMDB (http://www.imdb.com/title/tt0063611/)
mvh
/Mr_Pyro
QuoteOriginally posted by Mr_Pyro
Kan för övrigt rekommendera Skammen (1968) av Ingmar Bergman. Den utspelar sig på Fårö/Gotland under ett större modernt krig. det förekommer en del svenskt militärt material i den som gör den klart sevärd. Få filmer har berört mig så mycket som denna just pga att den skildrar kriget i en välbekannt svenk miljö.
Läs mera på IMDB (http://www.imdb.com/title/tt0063611/)
mvh
/Mr_Pyro
Hmm, det där var intressant. Jag är ju nästan uppväxt på Fårö och Gotland så det ska bli kul att se lite bilder därifrån... om inte Bergmans åååångest kommer och förtar känslan såklart... :)
Mycket ångest blir det.. Tempot är väl inte det högsta med dagens mått mätt...klart sevärd iaf.
/Mr_Pyro
QuoteOriginally posted by F16_Filur
Vore kul att få se en krigsfilm som bara är en krigsfilm. Inget anti-krig budskap och utan översentimental patriosism. Tycker "Bravo Två Noll" kom hyfsat nära där.
http://www.iluminadosporelfuego.com/iluminados_flash.php (http://www.iluminadosporelfuego.com/iluminados_flash.php)
Vet inte om den här kommer att vara en anti-krigs film eller vara full med översentimental patriotism. Men det är rätt intressant med filmer om konflikter som inte gjorts så mycket film om. Jag minns fortfarande nyheterna när argentinarna "tog" öarna och Thatcher aka järnladyn valde att köra ut dem.
På tal om Falklandskriget. Minns en dramadokumentär som handlade om en Gardist som led av post traumatisk stress . Det var lite minnesbilder blandat med prat hos psykologen vad jag kan minnas. Mitt minen av den är vagt men det som etsade sig fast var bilderna av hur han skjuter på fiender med en SLR försedd med bildförstärkar och hur han kommenterar "dead people are supposed to fall!!" när han får skjuta flera skott i fiender innan de dör/faller. Det handlade om slaget vid Mount Thumbledown. Någon som vet vad denna spelfilm/program hette?
QuoteOriginally posted by Mr_Pyro
Mmm.... Stalingrad, klart trevlig film.
Kan för övrigt rekommendera Skammen (1968) av Ingmar Bergman. Den utspelar sig på Fårö/Gotland under ett större modernt krig. det förekommer en del svenskt militärt material i den som gör den klart sevärd. Få filmer har berört mig så mycket som denna just pga att den skildrar kriget i en välbekannt svenk miljö.
Läs mera på IMDB (http://www.imdb.com/title/tt0063611/)
mvh
/Mr_Pyro
Fan den där kände jag inte till, måste införskaffas. Kan också rekommendera The Battle of Algiers, en riktigt grym rulle med mkt djup och inte bara fina effekter.