News:

No significant change

Main Menu

6th generation fighter

Started by Phlerp, November 05, 2010, 08:39:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Phlerp

Jänkarna verkar fundera på nästa omgång jaktplan. Dvs de som ska ersätta F-22. Kul att de har lite framföhållning när resten av världen inte ens kommit upp till generation 5.

http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2010/11/usaf-opens-search-for-f-22-rep.html

Man undrar ju lite hur mycket det planet kommer att kosta och hur många exemplar de kommer skaffa. Med tanke på prisutvecklingen på de tidigare så lär de väl kosta lika mycket som hela försvarsbudgeten idag, och de kommer att ha råd att skaffa tre exemplar ::)

F16_Filur

Undrar just hur futuristiska nya generationers stridsplan kan bli? Det känns som att man når någon slags gräns där vi är nu, om de ska vara bemannade. Självklart kommer radar, missiler, motmedel och smartare situationsmedvetande alltid att utvecklas, men det skulle behövas tex radikalt annorlunda motorer för att få ett nytt koncept. Det utseendet vi har idag med Rafale, Eurofighter, Gripen och Su-30 tror jag kommer att bestå länge, länge. Gapet mellan 1914 och 2010 tror jag inte vi har om hundra år, jämfört med nu.

Egentligen är det väl bara stealthegenskaperna (inklusive weapon bays) + vector thrust som kvalificerar F22 som femte generationen? Eller har den något mer som inte vi redan har?