News:

No significant change

Main Menu
Menu

Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Show posts Menu

Messages - griffin

#17
Humor! / Re: @FT: The last real programmer
January 13, 2013, 08:28:17
Well. Den är ganska svåröversatt, men det går i stort ut på att han utnyttjade hårdvaran (för på den tiden var hård- och mjukvara i princip samma sak) på ett sätt som det definitivt inte var tänkt att göra. Genom att förstå och utnjyttja hur mekaniken rörde sig kunde han "handoptimera" på ett sätt som inga program eller andra kollegor förstod sig på - med resultatet att hans program kickade övriga i prestanda. Och han var så bra på det att ingen annan förstod ens hur han gjorde det, än mindre kunde rå på att ändra något. Och när berättaren väl förstod "storheten" i vad (eller snarare HUR) Mel åstakommit så tyckte han det var bäst att låta bli att ändra något.

I dag när vi programmerar använder vi en hel uppsjö av program, landvinningar och idéer, baserade på mångårigt arbete och forskning. Det enklaste datorprogrammet använder sig av mångas arbete. Men då, då programmerade man direkt på hådvaran. Ville man att "datorn" skulle göra något, fick man lära sig maskinkod och prata direkt med datorn. Hantverket var i någon mening lite större då (samtidigt mer primitivt).

Så hela historien kan översättas/sammanfattas med titeln "Mannen som kunde tala med datorer" i nördtappning. Grejen är den, att även om vi idag sitter och gör i mångt och mycket mer avancerade grejer tack vare att vi har mer avancerade verktyg än vad han förfogade över - finns det ändå en Mel nånstans i varje programmerares krets. I princip. Som väljer sina egna vägar, vars geni kanske går att ifrågasätta men man kan ändå inte låta bli att fascineras av val av lösningar och effekten de har. Och får jobba med att förstå det hela. :) Och detta går väl att applicera på mer än datorer och datavetenskap. Faktum är att Mel finns någon i de flesta gebiten om man tänker efter...
#18
Humor! / @FT: The last real programmer
January 12, 2013, 19:57:17
Forgive me father, for I have sinned.
Nu är jag tillbaka på nosig, och jag ger FT all credit för det! Och som tack, en historia om den siste riktiga programmeraren!

/Jens aka Griffin

http://www.cs.utah.edu/~elb/folklore/mel.html

Och ja, det är sant alltihop. Står det på nätet. måste det ha hänt - så är det!

#19
Helt andra saker / Re: Waze - jäkla smart app
July 13, 2012, 00:01:43
Kör också waze och älskar det. Finns bättringsmån men det tar sig successivt. Jemakrol i waze btw. Hmm, måste börja hänga här igen ser jag btw.
#20
Helt andra saker / Schweiz väljer Gripen
November 30, 2011, 18:58:56
Pressrelease på SAABS hemsida.  W00t!  :laugh:
#21
Helt andra saker / Re: Roligheter!
August 31, 2011, 09:23:55
En kanot med fyra hjul? Ser ut att ha dåliga flytegenskaper i så fall. Skulle inte våga prova.
#22
Allmänt / Re: Flygtur i Draken nån?
May 20, 2011, 12:49:26
http://www.novelair.com/home/index.php?option=com_content&view=article&id=41&Itemid=58 (novelair.com -> Bokning)

Men enklast är väl att du mailar johan (finns länk till formulär i ovanstående länk) och kollar möjligheterna.

/Jens
#23
Aktiviteter / LAN / Re: Rollout 2011
May 06, 2011, 14:55:02
Planerar att komma, alltid lika trevligt!

/J
#24
Humor! / Re: Visdomsord från Biggles
May 06, 2011, 12:59:42
Haha!  ;D

edit: nåt sånt här: