News:

No significant change

Main Menu

Trojaner, virus och annan Malware

Started by ctrl, November 11, 2010, 09:05:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ctrl

Förvånandsvärt bra artikel om skräpet: http://www.idg.se/2.1085/1.306047/har-ar-de-12-elakaste-trojanerna

Notera:
"Ett antivirusprogram skadar inte, men minskar bara risken att bli smittad av till exempel Zeus med 23 procent, enligt en undersökning från Trusteer (utförd i september 2009)."

Ni som varit med länge vet att jag inte kör med antivirus på någon av mina privata datorer, alla problem och prestandaförluster som man får med ett installerat antivirusprogram är enligt mig inte värt den lilla positiva effekt de har.
Control
87th Stray Dogs VFW


Rivvern_

Tankar för mycket piratskräp för att var utan. AVG fungerar superbra.

griffin

#2
Det går att tanka "skräp" utan att få massa skit. Gäller bara att veta var :)

Jag är inne på Ctrls spår. Har förvisso antivirus (avast kör jag med) men min erfarenhet är liknande. De tar massa kräm, ställer till massa problem och i slutändan riskerar du att få virus ändå. Jag kan inte ärligt säga att mitt antivirus stoppat några uppenbara virus. Några gånger har den varnat för trojaner men då har det varit keygens som jag medvetet kört. I labbsyfte så klart. :) På jobbet har vi ibland stora problem på servrar som har antivirus, så pass att vi fått stänga ned det bitvis.

Däremot, jag har privat råkat ut för virus ett par, tre ggr under ca 15 år. Ingen gång har antivirusprogrammet klarat att ta bort det ordentligt och i ett fall inte ens upptäckt det (då fick jag googla symptom och hittade specialprogram som hittade skiten).

Min erfarenhet säger att det går att klara sig långt mycket bättre om man har lite självbevarelsedrift och taktkänsla. Det finns helt enkelt vissa typer av sidor, mail och program som man gör bäst i att låta bli. Det är väl lite som med dåliga "neighborhoods"... spela roll om du har hjälm på dig när du passerar, du blir nedslagen ändå. Däremot om du tar en annan väg.... En annan sak är att se till att alltid uppdatera sitt operativ och program såsom flash och annat. Och ha bra backuper, för om man råkar ut för något riktigt elakt är det bäst att blåsa om datorn. Se bara till att inte ha för många exe-filer och annat smittbart i backupen...

Bara mina fem ören. :D

(Fast... nu kör jag ju som sagt antivirus. Men jag agerar som om jag inte hade något. Och skulle avast börja strula då åker det fortare än kvickt.)
snappahead

Horizon

#3
Ni säger att antivirusprogram stjäl processorkraft-/tid. Finns det några bra undersökningar av detta? Jag har i många år kört med NOD32 och jag kan inte säga att jag någonsin störde mig på att programmet låg i bakgrunden och körde. Norton antivirus, Panda och Kaspersky var en helt annan sak... Jag menar, det verkar ju finnas bra programvara som inte nämnvärt påverkar prestandan. Vad säger ni? Finns bevis för motsatsen eller är det bara en känsla hos er?

Den enda anledningen jag ser att inte köra antivirus är kostnaden, även om den inte är hög. Därför testar jag just nu MS Security Essentials som är gratis. Har dock haft lite problem med denna programvara då den helt blockerade datorn efter att jag tankat hem en patch till DCS: Black Shark. Har stängt av realtidsskyddet och då tappar man ju en del funktionalitet, så vi får se om jag fortsätter med MS SE eller om jag går tillbaka till NOD32.

Edit: Från artikeln ctrl länkade till

Det överlägset viktigaste är att hålla operativsystem, webbläsare och insticksprogram uppdaterade.

Ni har väl sett att jag tipsat om Secunia PSI? :)
We're standing here by the abyss, and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out, to the beast with many names

griffin

På hemdatorn har jag inte belägg direkt för det annat än att alla datorer som har Nortons produkter installerade verkar gå lite segt. Norton var en gång i tiden kungar på program men numera vet jag inte vad de pysslar med riktigt. Men det är mer en känsla.

Däremot har jag konkreta erfarenheter från jobbet där vi med övervakning på ett antal kritiska parametrar verifierat att antivirus mer eller mindre sänkt en redan belastad server så pass att vi tvingades stänga av antivirus. Så där har jag svart på vitt.

Det som ställs på sin spets är I/O. Och servrar, beroende på roll, kan jobba mycket med I/O, t.ex. databaser eller MSMQ.
snappahead

Horizon

We're standing here by the abyss, and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out, to the beast with many names

KeyCat

Input/Output och i detta fallet misstänker jag att griffin menar harddisk I/O.

/KC
>> It's all about teamwork! <<

griffin

Jepp, helt riktigt. Slarvade visst lite med formuleringarna, sorry.
Server som läser och skriver mycket till disk och i allmänhet är pressad (använder mycket CPU-kraft och minne) tycker inte om antivirus.

Är ingen expert på antivirus, men jag kan tänka mig att program som dessa måste ligga på en ganska låg nivå (drivrutiner/operativsystem/minne etc) och det är väl inte heller helt oproblematiskt. Har också hänt att antivirus skapat instabila system där symptom (krascher) försvunnit när man slagit av antivirus.

Men har man antivirus på sin hemdator och inte lider av det är det bara att gratulera. Det är säkert ett extra skydd mot skit. Men jag vidhåller, det bästa skyddet är att "surfa säkert". :)
snappahead