News:

No significant change

Main Menu

Yrkesarme

Started by Bjoernen, January 25, 2005, 19:52:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mr Jim

#16
BEQ>Jag är också helt för en total mönstring, det är bara dumt att inte ha det. Gärna mera aktiviter av typ flygvapenungdom för ungdomar.

*Det som står nedan har egentligen inte mkt att göra med det som diskuteras*

Jotte>Jag låter kanske som en galen religiös människa men det handlar inte ett dugg om jämlikhetsteorier (fastän i princip alla är färgade av det inkl jag själv eftersom vi är män och tar så mkt för givet utan att tänka på det).

Tror militära förbands effektivitet skulle öka med mer kvinnor(i strid, i fredsbevarande syfte och rent generellt). Att jämställa mig och mina åsikter med Mona Sahlin (som endå är hyfsat lugn i jämförelse med vänsterpartiet när det gäller dessa frågor, dock kan man undra vad hon vet om energi-frågor) är ett dåligt argument och bara till för att röra upp känslor hos andra läsare inte för att föra rationell och sakliga argumentation :)

Du vet att jag inte är för extrema åsikter dock ser jag vissa problem.

Personligen har jag svårt att prata om feminism och dylikt eftersom jag som man är i princip omedveten om att jag medverkar i strukturer som är mot starka och självständiga kvinnor. I mitt drömsamhälle skulle vuxna kunna duscha tillsammans både män och kvinnor utan att bry sig. Ett bra exempel är brandstation där jag växte upp, där hade de två brandmän som var kvinnor och dom gjorde lika bra jobb som karlarna och hade inga som helst problem att dushca med dessa (fastän några av gubbarna säkert uppskattade det). Det handlar om ett omedvetet tänkande bara. Och nej dom var inte flator som vissa skrajja karlar skulle direkt hoppas på.

Själv har jag kommit på mig flera gånger att tänka illa om en kvinna som tar plats tex i grupparbeten på skolan fastän egentligen hon är lika duktig som mina andra manliga studiekamrater. Detta har givit mig personligen vissa insikter om att jag är "felprogrammerad" själv när det gäller arbetsrelationer till det motsatta könet och respekt gentemot detta.

Sen att vissa har svårt att acceptera vissa kvinnliga fördelar visar bara en rädsla för att just en kvinna skulle kunna vara bättre något jag har full förståelse för. Jag är bara för kompetens själv i arbetslivet, tror kvoteringen kommer jämna ut sig naturligt på sikt när mer och mer unga som växer upp och ersätter den äldre konservativa generationen. Varför många talar starkt för kvotering etc är för att man tillhör det "revolutionära"-gardet där allt ska gå så fort som möjligt vilket är livsfarligt anser jag. Lugnt och fint ska man förändra och reformera.

Men det var ju inte det vi diskuterade, vara bara tvungen att förklara mig lite mer utvecklande.

Själv är jag väldigt säker i min sexualitet och ser inte nåt hot i att kvinnor generellt blir det och vågar ta mer plats.

Nu ska jag gå iväg och styrketräna med Sara som simmat i SM, hon simmar snabbare än jag fastän jag är starkare än henne och 20 cm längre ;)
\"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing\" - Edmund Burke (1729-1797)

För att kontakta mig, maila på jimmy.larssonSNABELAgmail.com
To contact me directly mail me at jimmy.larssonATgmail.com

Jotte

#17
Nja Jimmy nu missförstod du min hint mot Mona Sahlin. Den var inte riktad mot dig utan mot den långt mer radikala "jämlikhets" rörelse som finns inom vänstern. Har inte sett dig stå och skrika om saker som mansskatt och mansfria parker. ;)
Hade jag velat vara taskig, vilket inte var avsikten, hade nog Gudrun Schyman dykt upp som epitet istället. ;)

Eftersom jag själv har erfarenheter av kvinnor i "stridande" förband, om än vid fredstida övningar, både från värnplikt och hemvärn så kan jag säga att jämnförelse med brandkåren funkar inte riktigt eftersom militären utsätts för en helt annan situation av fara. Brandkår och poliskår har ju kvinnor och det funkar efter vad jag förstår bra men deras situationar av "fara" är av, som sagt, en annan art.
Sen kan man inte ta bort mäns fördomar/instinkter med någon sorts trollspö hur mkt man än predikar och vurmar för att ha tjejer på alla typer av befattningar.Det kommer ta många, många, många år att ändra på det, om ens alls.

Själv har jag 90% kvinnliga arbetskamrater på kundtjänsten jag jobbar extra på och som tidningsbud är min närmaste chef är kvinna. Detta har jag inga som helst problem med. Dock måste man inse att kvinnor och män har olika fysiska och psykiska förutsättningar, det går inte att trolla bort. Lika lön för lika arbete är självklart men sen finns det trots allt yrken som män generellt klarar bättre än kvinnor och vise versa.
Jämlikhet kan drivas in absurdum och blir då snarare endast en envis fråga om principer mer än om att inse realiteter. Man måste inse att moder natur begåvat de båda könen varandra med KOMPLETTERANDE förmågor, och inte helt samma förmågor i alla avseenden.
Hur gärna än människan vill sätta sig över naturen så är vi trots allt ett barn av den liksom övriga arter på jorden.

Dessutom får man betänka den politiska opinionens svängningar den dagen man börjar få hem unga svenskor i liksäckar. Det är illa nog om det är unga killar men det blir etter värre om det finns kvinnor bland dem.

Vad har då detta rabblande med yrkesarme kontra värnpliktsarme att göra? Jo att man måste inse att kvinnor och män inte har generellt lika förutsättningar för att vara stridande soldater. Om man sen tyckar att det är värt att stridande förbands stridsförmåga sjunker för att utnyttja mer av den totala befolkningsresursen så tja... håller jag definitivt inte med.

QuoteJag skiter fullständigt i om det är en man eller kvinna som löser en uppgift inom försvaret. Det enda jag bryr mig om är att den löses på det mest effektiva sättet - dvs av den personen som är bäst på uppgiften.

Håller helt med BEQ där, med en reservation, att sålänge inte summan av delarna blir lidande. För det är inte bara fråga om individer i försvaret utan om hur effektiva enheterna är. Den urgamla militära principen kan ingen modern politik ändra på, tyvärr.
Blandade stridande delar av infanteri/jägarförband skulle inte vara till gagn för försvarets förmåga (detta är inte kvinnornas fel utan grundläggande manliga instinkters fel) men i andra funktioner kan kvinnor tillföra mycket och i många funktioner rent generellt överträffa män. Sen varierar förmåga och förutsättningar från individ till individ men defacto kvarstår att det finns visa naturliga generella förutsättningar/hinder som man inte kan komma runt.



Magnus

#18
Yrkesarmé eller inte, vilket är bäst?

Under min hitintills relativt korta yrkesofficerskarriär med tillhörande värnplikt har jag haft förmånen att ta del utav vår Försvarmakt och se den utvecklas, förändras och förminskas. Jag har tagit del utav och fått uppleva effekterna från bl.a. uteblivna övningar, nedsliten materiel, felprioriteringar, felsatsningar och uppgiven personal. Ofta slår mig tanken, "Vad är det egentligen vi vill uppnå?". Säkerligen är de flesta i vårat land överens om att dagens försvar nog inte skulle räcka så långt om vi blir anfallna. Men trots det minskade försvarets storlek så finns det där och syftet med det är kristallklart.

Att utbilda många människor med en grundläggande nivå på utbildning för att sedan återuppliva och komplettera den är ett fungerande koncept i ett försvar där det finns materiel åt alla. Utvecklingen går inte åt det hållet. Vi har inte så många stridsvagnar, artilleripjäser, luftvärnspjäser, korvetter, stridsbåtar osv längre. Den materiel vi har idag kräver inte den personal som förr behövdes. Behöver vi då ett försvar som bygger på att alla skall deltaga då de egentligen inte behövs?

Hur duktiga vi är på att försvara och utnyttja vår materiel är svår att mäta. Vi över ofta på samma sätt som vi alltid gjort på grund av att det fungerat hitintills och människan är i sin natur konservativ. Vi utbildar värnpliktiga på många ställen för att möta samma hot som för 20 år sedan. Är det rätt väg att gå?

Om man istället skulle ta det ett steg till. Inte låta det stanna vid grundutbildning utan verkligen låta människorna som ska hantera vår försvarsmateriel bli ordentliga experter på sitt område. Låta förbanden få de resurser och den tid de egentligen vill ha för att kunna nå ett mer effektivt stridsvärde. Den tid och de utbildning det krävs och framför allt att få möjligheten att skapa en försvarsmakt som har en kontinuitet där det inte börjas om en gång om året och tiden mellan värnpliktskullarna är minimal. Så som jag ser det är det en sak att vinna terrängkörningtävlingar med sin stridsvagn, en annan att kunna verka fullt ut i stridszon. Taktisera, öva, bli bättre, se en målbild och kunna utvecklas och inte förhindras utav att då utbildningsnivån börjar närma sig något man kan ta på så är det muck.

"Man blir bra på det man tränar på"

Vad jag skulle vilja se är ett återtagande utav underofficer-systemet. Möjlighet till specialisttjänster samt inte ha ett lönesystem som är strikt styrt utav grad utan av kompetens och prestation.

När det gäller kvotering och män/kvinnor så känns mycket skapat utav folk som vill förbättra statistik. Självklart skall den bästa personen oavsett om det är man eller kvinna erbjudas plats på respektive tjänst. Den enda begränsningen ligger i det rent fysiska. Dock i dagsläget finns det många kvinnor som är i betydligt bättre form än gemene man. Kanske håller vår osunda tillvaro samt brist på idrott på att jämna ut de fysiska skillnaderna åt oss.

Oden

BEQ, jag blir så glad när jag hör fler med devisen: Den som söker platsen är ofta mindre lämpad än den som är ointresserad av den.
Tycker jag framförallt passar så in i .. på politiker/poliser i detta land, men även andra yrkesgrupper.

Var själv tokintresserad vid mönstring men föll på medicinska skäl - idag vid 37 år ser jag med all tydlighet att det var lika bra det, oavsett det medicinska. :p

/Oden den snygge

Control87th

Det är väldigt många typer av människor som vill bli poliser... där finns inget problem. Problemet är att urvalet alltid har varit lite konstigt.

Under ett antal årtionden skulle de vara lite råbarkade respektingivande (men med ett gott hjärta) män. Sen under 10-15 år skulle det vara psykologiska antivåld/antivapen personer, helst kvinnor.

Vilka som väljs ut nu tänker jag inte ha någon klar åsikt om... det verkar dock som om de tillåts vara lite "tuffare" igen.
--------------------
Control
87th Stray Dogs VFW



SledgeHammer

Konstigt, nu kastar de ju chockgranater, har PSG-90 och fan vet vad... Klart de måste vara lite tuffare då.
Mvh  - Stefan -


Horizon

Tydligen var de inte tillräckligt mogna för att börja använda chockgranater, eftersom de testerna stoppades. Kan iofs förstå det beslutet... :-/
We're standing here by the abyss, and the world is in flames
Two star-crossed lovers reaching out, to the beast with many names

Jotte

Ja användandet var väl lite, ska vi säga väl "liberalt". Själv skulle jag beskriva situationerna de användes i som korkat, om man ska tro vad som stod i pressen.