Försiktig applåd till Björklund... ?

Started by ft, February 26, 2004, 15:03:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ft

Får väl se hur det går med allt annat, men det här var nog bra. Vad anser ni som är utbildade på försvarspolitik?

Björklund kritiserar ojust amerikansk konkurrens

Washington (TT:s utsände)

Försvarsminister Leni Björklund har diskuterat närmare försvarsmaterielsamarbete med amerikanska regeringen. Men hon har också tydligt kritiserat ojusta amerikanska konkurrensmetoder mot Jas 39 Gripen.

Det är viktigt för ett förtroendefullt samarbete att man blir just behandlad, sade Björklund när hon berättade om samtalen med sina amerikanska värdar under ett besök i Washington.

I samband med svensk Gripen-export till framför allt Tjeckien, Polen och Ungern har den amerikanska staten och amerikanska företag närmast förtalat Gripen och spritt felaktiga uppgifter om planets prestanda, vilket vållat svensk bestörtning.

Björklund sade på onsdagen att amerikanerna nu är väl medvetna om att nästan hälften av Gripenplanen består av amerikanska delar.

Klarspråk

I tävlingar förivrar man sig ibland. Vi har haft uppriktiga och bra samtal om Gripen, sade hon, en antydan om att hon talat klarspråk. Den svenska försvarsindustrin behöver hitta nya marknader när det svenska försvaret minskas i samband med nästa försvarsbeslut. USA är ett av de få länder som har råd att köpa försvarsmateriel och som Sverige kan sälja till.

Björklund diskuterade möjligheterna till ett utbyggt försvarsmaterielsamarbete. Hon nämnde att det finns svenska företag med stor kunskap inom olika nischer. Bland annat diskuterades utvecklingen av det nätverksbaserade försvaret (NBF) där Sverige ligger långt framme. På vissa områden framför USA, vilket amerikanerna noterat.

Samsyn Sverige-USA

Sverige har samma syn som USA på samarbetet mellan EU och Nato. Björklund tycker att EU ska kunna använda sig av Natoresurser i stället för att skapa egna dyra system.

Det är inte särskilt fiffigt med parallella staber, det tycker inte bara Sverige utan många andra EU-länder.

Varken USA eller Sverige vill att EU bygger upp en egen försvarsallians.

Björklund krävde större insyn i Natos planering för fredsfrämjande operationer. USA inser att alliansfria länder har mycket att bidra med i internationell krishantering.

Ingen Iraktrupp

USA är villigt att fortsätta samarbetet inom partnerskap för fred, trots att de flesta länder som var med tidigare nu går med i Nato. Björklund förklarade att Sverige var intresserat av att delta med en trupp i Afghanistan igen, men inte i Irak. Där vill Sverige lämna bidrag till återuppbyggnaden via FN, när säkerheten förbättrats så att FN kan återvända dit.

Hon var mycket nöjd med de samtal hon fört.

Det framgick tydligt att även om Sverige inte är med i Nato och trots svensk kritik mot Irakkriget är samarbetet på försvarssidan gott. Björklund avböjde att göra några kommentarer kring det kommande svenska försvarsbeslutet och den redovisning som svenska försvaret lämnar i slutet av veckan.

Thomas Höjeberg/TT

Stercus accidit
---
Quando omni flunkus moritatus