Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Lupson

Pages: [1] 2 3 ... 12
1
Aktiviteter / LAN / Viggen 50 år
« on: February 08, 2017, 20:56:07 »
Hade idag förmånen att via min fars deltagande i en lokal flyghistorisk förening få närvara vid 50 årsfirandet av Viggen på Såtenäs.

Det bjöds på ett antal intressanta föreläsningar innan eftermiddagen rundades av med Stellan Anderssons uppvisning med den enda luftvärdiga 37:an.

Föreläsningen av flygföraren som satt i cockpit vid det första vingbrottet var riktigt gripande. Hans beskrivning av hur allt blev fullkomligt svart, ett par minnesfrsgment av hur han satt som i ett skruvstäd helt säker på att det var kört, att han inte kunde nå utskjutningshandtaget - för att plötsligt vakna till och hänga i fallskärmen. Väldigt inlevelsefullt framfört, nästan så man kände att man själv var där.

Riktigt trevlig eftermiddag, speciellt då jag blivit lite Viggentokig det senaste i och med AJS-37 till DCS :)

2
DCS / Flaming cliffs / DCS: AJS-37
« on: October 25, 2016, 11:28:28 »
Det närmar sig?

https://www.youtube.com/watch?v=vjpkfAtOozw

Är otroligt peppad inför den här modulen. Leatherneck verkar gå all-in på att simulera AJS-37:an ner på mutternivå. Dessutom verkar dom jobba på en "theater" som skall passa AJS-37 bättre än Svarta havet eller Nevada (som dock lär släppas senare). Skulle jag gissa så kanske en karta med Blekinge, Småland, Öland och Gotland bort till baltstaterna och möjligen ner till Kaliningrad. Övre Norrland hade också kunnat funka men då ett ganska stort fokus för AJS-37 var sjöattack med Rb 04 och RBS-15 tror jag mer på något med mer hav.

Verkar ju vara ett otroligt slit att göra kartor till DCS (hur många år har DCS jobbat med Nevadakartan. 5-6 år?) så jag antar att Leatherneck ifall de gör en "svensk" karta väljer ett ganska avgränsat område med så få större städer som möjligt och mycket hav.

3
Allmänt / Uppgraderat riggen
« on: October 22, 2016, 16:14:51 »
Har slutligen pensionerat X36an, köpte ett paket på blocket med TM Warthog, Saitek Pro Flight pedaler samt TrackIR 5 Pro. På bilden ser man Theo, 6 år, utvärdera de nya kontrollerna i ArmA 3 medelst helikopter.

Kvalitetskänslan i Warthogen är ju fantastisk, men det kommer ta ett tag att vänja om sig från gamla setupen i framförallt DCS A10C.

Är dock lite besviken på TrackIR. 6DoF etc funkar ju bra i sig, men jag har svårt att förlikas med den delay på gissningsvis 50-100 ms mellan huvudrörelse och faktisk rörelse i spelet. Jag blir lite åksjuk av det, hade faktiskt förväntat mig såpass låg latency att ev. eftersläpning inte skulle vara märkbar.

Hur upplever ni andra som har TIR 5 Pro eftersläpningen? Det är alltså inte bara i Dcs utan också i ArmA 3 och i TIRs kalibreringsprogram som jag upplever en klart märkbar delay mellan huvudrörelse och skärmuppdatering.

Har även en eyefinitylösning nu med 24" 1920x1200 i mitten med en 1600x1200 20" 4:3-skärm på vardera sida. Dvs 5120x1200 totalt. Funkar fint i DCS men det tillför egentligen inte så himla mycket när man tar lägre fps med i ekvationen.

4
Flygplankort - Media / Intressant om JA-37-utvecklingen
« on: July 18, 2016, 11:48:43 »
Ramlade på följande dokument när jag kollade lite i DCS: AJS-37-tråden på DCS-forumet:

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:13266/FULLTEXT01.pdf

Tycker det var otroligt intressant att läsa om hur SAAB/FMV/Ericsson kom fram till att JA-37 skulle ha en digital centraldator, hur utvecklingsarbetet gick till osv.

5
Aktiviteter / LAN / Studiebesök på Blueshark F7
« on: February 04, 2016, 21:37:44 »
Jag fick förmånen att häromdagen delta på ett studiebesök hos Blueshark på F7. Det var Grästorp Essunga Flyghistoriska Sällskap som ordnat studiebesöket. 

Blueshark är alltså en STRIL-enhet som bedriver utbildning och verksamhet kring militär flygledning och stridsledning.

Vi fick se på storbild aktuellt luftläge över södra Sverige och följa några Gripenplan via ljud och radarbild när dom övade 2-mot-1 intercepts. Intressant! Radarbilden påminner ju helt klart en del om gamla Harpoon eller modernare Command: Modern Air/Naval Operations. Dock inga range-cirklar för egen radar och beväpning att skåda. Gissar dock att vi inte fick se allt om man säger så.

Kul var också att det i sällskapet var många pensionerade flygförare och andra från flygvapnet som noga förhörde sig om vad som hänt sen deras tid. Allt var nog inte bättre förr, men det var ju lite träffande att Länk 16 togs upp och de gamla rävarna tyckte att "styrdata fick vi ju redan i 35:an på 60-talet". Stril-officerarna som höll i besöket var dock rätt tydliga med att Länk 16 är bättre än sitt rykte.

Annan kul anekdot var när de klassiska SR71-händelserna från 80-talet kom upp. Ett par av de gamla piloterna hade varit med då och flugit JA37, de hade ofta väntat på SR71:an när den gick på hög höjd i det smala bältet med internationell luft mellan Öland och Gotland. Dom hade låst många gånger fattade jag det som, men trodde väl inte att deras robotar skulle kunnat nå upp till de snabba amerikanarna på hög höjd.

Men en gång hade ju en 71:a fått motorproblem över Östersjön och en av de gamla farbröderna hade då varit i luften med sin Ja 37. Tydligen stänger en 71:a av båda motorerna ifall den ena lägger av i hög fart för att inte riskera att den sneda dragkraften i hög fart sliter sönder planet. Så 71:an hade snabbt tappat hastighet innan den hela motorn kunde startas om i underljudsfart och på beskedlig höjd. Dom hade snabbt kommit ifatt 71:an och kunde som han sa "bli en av de första som sett en Blackbird ovanifrån. Tyvärr hade han ingen kamera med sig.

Man har ju läst om de där historierna förr, var kul att höra om det direkt från en som var med.

6
Operation Flashpoint / ARMA / Vilka moddar ska man ha?
« on: December 28, 2015, 11:53:54 »
Slog till på Steam-rean och köpte Arma3. Har kört lite single-player tutorial missions. Kul och snyggt!

Kommer knappast hinna spela online så jag är lite sugen på tips på bra Single Player-moddar, tredjepartskampanjer, grafik/ljudmoddar etc.

Känns som att modscenen rör sig en del till Arma3, tittar man på Steam Workshop finns det hur mycket som helst men hälften verkar vara zombie-grejer.

Tips?

7
Falcon 4.0 / BMS 4.33
« on: November 01, 2015, 19:11:18 »
Fyra år sedan 4.32. Blev duktigt taggad av release-filmen för BMS 4.33:

https://www.youtube.com/watch?v=QcMOOOulhME

Ser riktigt fint ut.

Som bonus har dom gjort en ordentlig JA-37D Viggen också:

https://www.youtube.com/watch?v=ViAqvlQJhq8

Vad jag läste mig till så är det egen FM, hardpoints etc. men F-16 avionik.

Skall testas!

8
Övriga/Gamla godingar / Armored Warfare
« on: October 13, 2015, 22:10:19 »
Någon som testat eller tänker testa Armored Warfare?

http://aw.my.com/gb

Verkar vara som World of Tanks, fast i modern tappning.

Utvecklat av Obsidian, en av mina absoluta favoritutvecklare så jag skulle tro att det är bra!

Pages: [1] 2 3 ... 12