NOrdic SImulator Group

Teknik => Allmänt => Topic started by: Horizon on August 21, 2010, 09:29:13

Title: Grafikkort och lösenord
Post by: Horizon on August 21, 2010, 09:29:13
Undrar just hur man kommer att konstruera sina lösenord i framtiden. Antingen kommer någon ny sorts teknik att behövas eller så behöver man göra hela meningar som artikeln föreslår.

http://www.sweclockers.com/nyhet/12536-korta-losenord-otillrackliga-i-gpu-aldern (http://www.sweclockers.com/nyhet/12536-korta-losenord-otillrackliga-i-gpu-aldern)
Title: Re: Grafikkort och lösenord
Post by: KeyCat on August 21, 2010, 17:55:34
Om de syftar på brute force hackning av lösenord behövs ingen ny teknik!

Om bara allt som använder lösenord implementerar den enkla funktionen - X antal minuters blockering efter X antal felaktiga försök - inget 100% skydd men simpel och underskattad lösning på en del av problemet.

/KC

Title: Re: Grafikkort och lösenord
Post by: Horizon on August 21, 2010, 19:07:40
Det har du så rätt i! Då kanske till och med en dator skulle bli trött och gå och se en film istället. :)
Title: Re: Grafikkort och lösenord
Post by: Control87th on August 23, 2010, 12:39:05
De flesta lösenordsystem fungerar som så att det finns en relativt lättillgänglig envägshach av lösenordet som det inslagna lösenordet jämförs med. Vad busarna gör med grafikkorten är att skapa listor i förväg på testade lösenords hashsummor.

När de ska in i det aktuella systemet så läser de ur hashen, slår upp den i sina listor och skriver sedan in motsvarande lösenord. De skriver mao. in rätt lösenord redan på första försöket :(

På kort sikt krävs långa lösenord, på längre sikt måste ny teknik till... challenge-respons mot dosa/kort eller annat...
Title: Re: Grafikkort och lösenord
Post by: Horizon on August 23, 2010, 18:47:31
Åfan, det där låter ju lite mer avancerat än vad jag trodde det var. Kan du förklara lite kort vad challenge-response innebär? Är det som när man ska logga in på t.ex. Swedbank?
Title: Re: Grafikkort och lösenord
Post by: KeyCat on August 23, 2010, 20:57:42
Intressant! Men varför är hashen tillgänglig utåt över huvud taget? Låter ju som att låsa dörren för att sedan spika upp nyckeln på dörrkarmen!?

/KC

Title: Re: Grafikkort och lösenord
Post by: ft on August 23, 2010, 21:54:14
Hehe, får vibbar av *nix. Ctrl, bekant med begreppet "Star Wars"? :D
Title: Re: Grafikkort och lösenord
Post by: ctrl on August 23, 2010, 22:16:42
Läs under: Public/private key systems, på denna sida: http://www.dcoce.ox.ac.uk/background/index.xml.ID=otherauthent (http://www.dcoce.ox.ac.uk/background/index.xml.ID=otherauthent)

Det är väldigt svårt att "gömma" någon form av logininfo som en hash i ett OS.... Jag orkar inte förklara nu, men i princip kan man säga att genom att använda en PKI baserad inloggning så kan hashen eller vad man ska kalla det, i OS vara av oknäckbar läng utan att användaren behöver ha mer än en skyddande PIN till sin säkra device.

Ja Horizon, de flesta Intenetbanker använder challenge-respons som inloggningsmetod idag, antingen via assymetrisk kryptering (BankID, Nordea, Telia mfl) eller genom symmetriska dosor såsom SEBs dosa.

kolla även: http://www.e-legitimation.se (http://www.e-legitimation.se)